A teď finálový turnaj! Celý týden byl fantastický, hodnotí kapitán Navrátil

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z VENDRYNĚ – Sotva lepší scénář si mohl představit kapitán Jaroslav Navrátil pro daviscupovou kvalifikaci proti Izraeli. Na vítězství se podílelo všech pět hráčů, rozhodnuto bylo už po čtyřhře. Pouze ona je drobnou kaňkou na skvělém víkendu, kvůli zranění Izraelce Daniela Cukiermana se totiž odehrál jen necelý set. Výběr kapitána Navrátila postoupil po výhře 4:0 na zápasy podruhé v řadě a celkově potřetí od vzniku nového formátu na finálový turnaj Davis Cupu. Tam bude jistě znovu patřit k adeptům na kvalitní výsledek.

Jak se ohlížíte bezprostředně po postupu za celým kvalifikačním týdnem?
Samozřejmě jsem rád, že jsme to utkání dotáhli do vítězného konce. Byli jsme v roli favorita a tu jsme splnili. Celý týden byl fantastický. Překvapila mě atmosféra, a to i dneska za rozhodnutého stavu. Víťa Kopřiva nechtěl prohrát, protože každé daviscupové utkání je důležité. Ze začátku byl nervózní, ale nakonec to také zvládl. Kaňkou na tom je, že debl dopadl, jak dopadl. Ale bylo vidět, jakou převahu kluci mají. Oba byli jasně lepší a stejně by to nedopadlo jinak. Za mě panuje velká spokojenost, že se vystřídali všichni kluci a všichni vyhráli.

Osvědčila se vám deblová varianta Adam Pavlásek, Tomáš Macháč?
Určitě. Pro mě je to takhle první volba. Nicméně se uvidí, protože v Davis Cupu je to o tom, jak bude vypadat situace po dvouhrách. Ve skupině se hraje na dva vítězné body, ne na tři, a v mnoha případech rozhoduje čtyřhra. Když se podíváme na většinu týmů, které se kvalifikovaly, tak mají opravdu vynikající čtyřhry. Doufám, že kluci ještě pár čtyřher nahrají. Je to ale těžké. Tomáš je singlista a má plány postavené na singlu. Adam je deblista a má svého parťáka (Ariela Behara, pozn. red.). Když to ale půjde, říkali, že by si zahráli. Dnes jsme viděli, že na tom můžeme stavět.

Adam Pavlásek udělal za poslední dva roky obrovský pokrok ve čtyřhře. V čem se podle vás může ještě zlepšit?
Určitě v agresivitě a pohybu. Jeho tenis vypadá jednoduše, velice dobře servíruje a returnuje. Ale kolikrát je u míčů později na nohách. Na tom musí pracovat, aby jen nepřišel na síť a nezapíchnul nohy do země. Může zlepšit výbušnost a určitě hrát tvrdší první volej, protože ten rozhoduje.

Loni jste brali postup do základní skupiny jako úspěch. Jaká jsou vaše očekávání pro letošní ročník?
Na skupinovou fázi pojedeme určitě s pokorou. Bude záležet na losu, který nám může přisoudit opravdu těžké soupeře. Ale také můžeme dostat příjemné soupeře. Pro mě je nejdůležitější, aby si kluci do září, což je dlouhá doba, drželi formu a nezranili se. Když kluci budou zdraví, tak věřím všem, že se budou posouvat žebříčkem. Jsem přesvědčený o tom, že na to mají.

V elitní stovce žebříčku dvouhry jsou nyní Jiří Lehečka a Tomáš Macháč. Kolik Čechů byste tam rád viděl za půl roku?
Byl bych rád, aby jich tam bylo alespoň o jednoho víc. Kluci, kteří už jsou blízko, jako Víťa Kopřiva nebo Kuba Menšík, se tam můžou dostat. A kdo ví, co bude s Daliborem Svrčinou, kam se posune. Na něj bych nerad zapomínal. Ale kroky do stovky nejsou jednoduché, jelikož jsou menší body na challengerech. Když se bude chtít dneska Svrčina prokousat do stovky a nedostane se na challengeru do finále nebo ho nevyhraje, těžko se tam dostane.

Loni jste vyrazil do Valencie i Málagy pouze se čtyřmi hráči. Jak se osvědčilo rozšíření nominace na pět svěřenců?
Dobře. Víťa byl velice platnou součástí týmu a je vynikající na sparing. Kluci se na trénincích střídali. Víťa je bezproblémový, co se mu řekne, to udělá. Když bude všechno normální, na další Davis Cup pojedeme v pěti lidech.