Trpělivost růže přináší. Je to pro mě zadostiučinění, raduje se vítěz Kopřiva

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z VENDRYNĚ – Kvalifikace Davis Cupu mezi Českou republikou a Izraelem měla sladkou tečku. Vít Kopřiva se dočkal svého premiérového vítězství ve slavné týmové soutěži, když udolal izraelského debutanta Orela Kimhiho 3:6, 6:3 a 11:9. Šestadvacetiletý Čech zvládl proti podobně hrajícímu soupeři velmi napínavou koncovku a po proměněném mečbolu si mohl naplno vychutnávat emoce z dalšího milníku své kariéry.

Na vítězství nad Izraelem se podílelo všech pět tenistů z výběru kapitána Jaroslava Navrátila. Jakub Menšík a Jiří Lehečka uspěli v sobotních dvouhrách, Tomáš Macháč s Adamem Pavláskem bodovali v nedělní čtyřhře. A už za rozhodnutého stavu se prosadil i Vít Kopřiva.

„Určitě si to budu pamatovat, přece jenom je to daviscupová výhra,“ radoval se Kopřiva. „Celý tým tam byl a ani od fanoušků jsem vůbec nepociťoval, že hrajeme za rozhodnutého stavu. Atmosféra mi přišla stejná jako v předchozích utkáních. Emoce jsem mohl nechat plynout ven,“ svěřil se na tiskové konferenci.

Oddaní fanoušci po velmi krátké čtyřhře zůstali v aréně a českého reprezentanta mohutně povzbuzovali. „Hrát před plným domem v Česku je něco neskutečného. Mně se to poštěstilo poprvé. I když to bylo za rozhodnutého stavu, udělal jsem na začátku nějaké nervózní chyby a prohrál jsem si servis. Od druhého setu jsem zvedl svoji hru, k dokonalosti to ale mělo daleko. Supertiebreak už byl loterie o pár balonech,“ hodnotil 115. tenista žebříčku ATP.

Kopřiva se nedávno na Australian Open poprvé kvalifikoval do hlavní soutěže grandslamu a teď prožil další nezapomenutelný milník kariéry. Na podobné okamžiky přitom čekal dlouhá léta, kdy se musel účastnit menších turnajů.

„Je to pro mě zadostiučinění, protože na grandslam jsem se načekal, ale hodně tenistů teď dospívá v pozdějším věku. Já jsem v juniorských kategoriích neměl na růžích ustláno, musel jsem makat a dostal jsem se tam teď v pozdějším věku. Doufám, že nejsem na vrcholu, musím se snažit dál, abych pokračoval. Teď jsem vyhrál své první daviscupové utkání, takže z tohohle pohledu je to super začátek roku,“ liboval se český tenista.

Před Kopřivou je nyní velká výzva v podobě postupu do elitní stovky žebříčku ATP. „Je to podle mě meta pro každého, kdo někdy hrál tenis. Budu dělat všechno pro to, abych toho dosáhl,“ doplnil k velkému cíli do dalších měsíců.

Davis Cup

Česko – Izrael
VÍT KOPŘIVA (115.) – Orel Kimhi (456.) 3:6, 6:3, 11:9