Diváci zpacifikovali demonstrantku, co rozhazovala na kurt letáky. Zverev ocenil jejich zásah

- Jan Vojkůvka

Přestože to už vypadalo, že se Australian Open vyhne nešvaru posledních let, kdy velké turnaje narušují kvůli nejrůznějším důvodům demonstranti, nakonec se ani Melbourne tomuto problému nevyhnulo. Osmifinálové utkání mezi Alexanderem Zverevem a Cameronem Norriem se stalo cílem ženy, která v průběhu střetnutí začala na kurt rozhazovat letáky s propalestinskými hesly.

„Zatímco sledujete tenis, bomby padají na Gazu. Austrálie je úzkým spojencem Izraele. Austrálie je spoluviník válečných zločinů a genocidy,“ stojí na pamfletu, který byl rozhazován nejen v Areně Margaret Courtové, ale rovněž v KIA Areně a také byl rozdáván u vstupní brány do Melbourne Parku.

Demonstranti se tím snaží upozornit na probíhající válku v pásmu Gazy, kde Izrael likviduje příslušníky teroristického hnutí Hamás, které si zbaběle bere obyvatele Gazy jako živé štíty. To má za následek řadu civilních obětí a humanitární krizi v celé oblasti.

K přerušení utkání mezi Zverevem a Norriem (Zverev vyhrál tento zápas 7:5, 3:6, 6:3, 4:6, 7:6 a postoupil do čtvrtfinále, pozn. redakce) došlo v průběhu třetí sady. Demonstrantka začala z okraje tribuny házet na kurt letáky, v čemž jí nakonec zabránili dva diváci, kteří ji zpacifikovali a tahali pryč z ochozů, než si ji převzala ochranka.

Právě hodně pomalá reakce ochranky překvapila Zvereva, který se k situaci vrátil po utkání. S ohledem na to, že se nejednalo o ojedinělý incident, však vyjádřil pochopení, že ochranka nemůže být všude okamžitě.

„Jo, viděl jsem, co se dělo. Něco podobného se stalo i na dalších kurtech, nebyli jsme jediní. Chápu, že lidé jsou frustrovaní ze špatných věcí, co se ve světě dějou. Ale tenisový zápas s tím nemá nic společného,“ poznamenal Zverev, jenž ocenil odvážné diváky, kteří umožnili zastavení protestu a dopomohli k pokračování utkání.

K situaci se vyjádřili také pořadatelé Australian Open. Ti už s předstihem zakázali, aby se na tribunách objevovaly vlajky Palestiny, Izraele, Ruska a Běloruska, aby se zabránilo jakýmkoliv incidentům. „Jakmile bylo podezřelé chování ohlášeno, dorazila do místa prohřešku ochranka, aby si osoby převzala,“ stojí v prohlášení. „Netolerujeme žádné chování, které by se snažilo narušit turnaj a ovlivnit radost ostatních fanoušků z Australian Open.“