19 brejkbolů na postup nestačilo. Hrál jsem skvělý tenis, ale nesešlo se to na returnu, litoval Macháč

- David Schlegel

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Hodně smolný zápas odehrál ve třetím kole Australian Open Tomáš Macháč. V utkání proti Karenu Chačanovovi se zdál být po většinu času lepším hráčem, ale v klíčových momentech nedokázal, na rozdíl od soupeře, proměňovat brejkboly. V tiebreacích pak ukázal loňský turnajový semifinalista více zkušeností. „Hrál jsem skvělý tenis, ale nesešlo se mi to na returnu,“ litoval promarněných šancí třiadvacetiletý Čech.

„Bohužel už ve druhém setu to bylo o kousíček a i ve čtvrté sadě se na jeho servisu vždy hrálo, zatímco při mém skoro vůbec. O to víc to bolí, asi jsem zápas mohl zvládnout trošku líp. Byl to dobrý duel, opravdu mi utekl jen o kousíček,“ hodnotil utkání Tomáš Macháč, který si postupem do třetího kola vytvořil grandslamové maximum.

Zatímco v prvním setu byl na začátku lepší Chačanov a Macháč se do tempa dostával pomaleji, ve druhé sadě měl po velkou část převahu Čech. Vedl už 4:1, a i když soupeř snížil na 4:3, měl Macháč v dalším gemu na returnu tři brejkboly, přičemž dva z nich zkazil lehkou nevynucenou chybou. V tiebreaku bohužel tahal za kratší konec a Chačanov se dostal do vedení 2:0 na sety.

„Druhý set byl velmi nadějný. Měl jsem náskok a těžko říct, jak by se zápas vyvíjel, kdybych ho zvládl dohrát. Třeba by soupeř začal hrát jinak. V prvním setu jsem se vracel do hry až v jeho koncovce, ale v těch zbývajících jsem měl podle mého vždy více příležitostí. Soupeř ke konci setů zahrál vždy dobře, takže mu mohu jen pogratulovat a popřát mu úspěch v dalších kolech,“ krčil rameny Macháč.

Berounský rodák pokračoval ve vynikající hře i ve třetím setu, kdy soupeře za stavu 3:3 Rusa brejkl a pak už sadu dopodával. Ve čtvrtém setu měl ve třech gemech na returnu Macháč celkem šest brejkbolů a soupeř ani jeden, přesto rozhodoval tiebreak, kde se opět projevily zkušenosti o čtyři roky staršího Chačanova. „V tiebreaku čtvrtého setu si dost vyčítám zkažený bekhendový volej do sítě v první výměně. Jinak jsem se snažil hrát agresivně a chodit si pro body. Někdy se prostě stane, že to nevyjde.“

Největší rozdíl mezi oběma hráči byl v proměňování brejkbolů. Macháč jich měl devatenáct a využil pouhé dva. Chačanov měl za celý zápas jen tři brejkboly a úspěšný byl rovněž dvakrát. „Ani jsem nevěděl, že jich bylo tolik, nicméně tak na osm brejkbolů jsem dostal eso. Možná jsem situaci párkrát nevyřešil dobře, ale jinak nemyslím, že bych je nějak úplně pokazil. Je ale jasné, že těch příležitostí jsem měl víc než soupeř při mém servisu. Nezkazil jsem žádné míče kvůli nervozitě nebo špatné taktice,“ říkal po tříapůlhodinovém zápase Macháč.

Oba tenisté zaznamenali shodně po sedmnácti esech a pěti dvojchybách. „Výborně jsem podával, což je proti takovému hráči, jakým je, výborné. Měl jsem 17 es, stejně jako on, procenta bodů po prvním i druhém podání jsem měl lepší. Na returnu se mi to bohužel nescházelo. Ty nevyužité brejkboly asi rozhodly, minimálně ve čtvrtém setu určitě. Tam jsem jich měl několik a set jsem měl vyhrát,“ litoval zpětně.

Macháč se často obracel do hlediště na svého trenéra Daniela Vacka a hlasitě s ním komunikoval. „Ani jsem nehledal nějakou pomoc. Spíš jsem si trošku vyléval frustraci, protože jsem cítil, že na soupeře mám. Hrál jsem skvělý tenis, ale i tak se mi to nesešlo na returnu. Když už je toho na člověka moc, snaží se ventilovat emoce ven,“ popisoval.

Duel s Chačanovem se hrál v Kia Areně, tedy na stejném dvorci jako zápas s Tiafoem. „Oproti zápasu s Tiafoem jsem dnes hlavně nedokázal tolik využívat příležitosti, které jsem měl. Přišlo mi, že Tiafoe nečekal, že dokážu hrát takhle agresivně a čekal více mých chyb. Chačanov už na mě byl připravený, protože si určitě všiml, že porazit ve třech setech Tiafoea byl pro mě velký úspěch. A že jsem vydržel hrát všechny tři sety stejně dobře,“ porovnával Macháč a nakonec svému čtvrtečnímu soupeři složil poklonu. „Chačanov udržel lépe koncentraci na svůj výkon a podařilo se mu dobře zahrát v koncovkách. Zbytečně nepanikařil, což byl asi největší rozdíl oproti minulému soupeři. Úroveň mého tenisu byla ale v obou zápasech podobná.“

Přes porážku ve třetím kole bude Macháč opouštět Melbourne se vztyčenou hlavou. „Ještě mě zítra čeká čtyřhra, takže zatím neodjíždím,“ usmál se a pokračoval v hodnocení: „Odehrál jsem dva zápasy s hráči první světové dvacítky. Je pro mě skvělé, že s nimi můžu hrát na tři vítězné sety. Být to jen na dva vítězné, asi by to bylo trochu něco jiného. V takovém případě stačí zahrát vynikající první set a pak už k postupu chybí jen jeden, zatímco tady zahrajete výborně jeden, ale musíte vyhrát další dva. Byly to tři a půl hodiny kvalitního tenisu, za to jsem rád. Mohl jsem hrát klidně pátý set, fyzicky jsem na to měl. Tohle beru pozitivně a určitě mě to, doufejme, nakopne do dalších zápasů,“ dodal Macháč, kterého po Australian Open čeká Davis Cup ve Vendryni a potom turnaj ATP ve francouzském Marseille.

Australian Open, Melbourne (AUS, 86 500 000 AUD, tvrdý povrch)
3. kolo dvouhry mužů
TOMÁŠ MACHÁČ (75.) – Karen Chačanov (15.) 4:6, 6:7(4), 6:4, 6:7(5)