Obhajoba osmifinále po boku nové parťačky nevyšla. Zápěstí ale drží, potěšilo Kolodziejovou

- David Schlegel

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Loňský postup do třetího kola čtyřhry neobhájila na Australian Open Miriam Kolodziejová. Markétu Vondroušovou, která se již na grandslamech chce soustředit výhradně na dvouhru, nahradila po jejím boku Irina Chromačevová, a společně nestačily v prvním kole na šestý nasazený pár Krawczyková, Šibaharaová (1:6, 4:6).

„Dostaly jsme jeden z nejtěžších losů vůbec, ale statečně jsme s nimi bojovaly. V prvním setu jsme si obtížně zvykaly na tu rychlost. Ve druhém setu jsme už hrály agresivněji a držely jsme s nimi krok. Byla velká škoda, že jsme nevyhrály gem na 5:5,“ litovala šestadvacetiletá hráčka.

„Ony dobře servírovaly. Paradoxně jsme měly za stavu 4:5 brejkbol při servisu Šibaharové, která jinak podávala lépe. Byla i docela dobrá výměna, ale nakonec to nevyšlo. Hrály lépe a asi si to zasloužily,“ krčila rameny.

Loňskou sezonu dohrávala Kolodziejová s Oksanou Kalašnikovovou, ale pro začátek sezony 2024 se domluvila na spolupráci s Irinou Chromačevovou. „Je to něco úplně jiného. My se tedy zatím moc neznáme, hrály jsme spolu jen dva turnaje. Trochu nám ještě chybí, abychom se na kurtu lépe poznaly a věděly, co od sebe můžeme čekat. Je ale možné, že je to na dobré cestě, a že spolu budeme hrát celou sezonu. Máme teď v plánu spolu hrát další turnaje,“ uvedla pátá nejlepší česká deblistka podle světového žebříčku.

Vrátit se do hry bylo pro mě náročné, přiznala Kolodziejová

V závěru roku trápilo Kolodziejovou zraněné zápěstí. Dopřála si tak od tenisu delší pauzu. „Musím zaklepat, že zápěstí drží. Od turnaje v Pekingu jsem tři měsíce prakticky nehrála. Hrála jsem jen jeden zápas na lize ve Francii a pak až extraligu. Bylo pro mě náročné vrátit se do hry, ale jsem strašně ráda, že zápěstí nebolí.“

Letošní rok odstartovala Kolodziejová jako členka českého týmu v United Cupu. Bylo to poprvé, co mezi dospělými reprezentovala Česko. „Byl to super zážitek. Měli jsme bohužel těžší skupinu v Perthu, než byla ta druhá v Sydney. Prakticky každý zápas, který jsme prohráli, jsme hráli na tři sety. Jedinou výjimkou byl mix za rozhodnutého stavu proti Číně,“ popisovala.

Kolodziejová s Petrem Nouzou naskočili do mixu za rozhodnutého stavu proti Srbsku. Málem si oba zahráli proti tenisové legendě Novaku Djokovičovi, kterého však nakonec nahradil po boku Olgy Danilovičové Hamad Medjedovič.

„My jsme trochu počítali, že proti nám Djokovič nastoupí. Srbům šlo o postup, ale nakonec se šetřil, protože měl nějaké problémy s rukou. Nám už o postup nešlo, takže bylo jasné, že půjdeme hrát my s Nouzou. Oba nás trénuje David Škoch, tak bylo skvělé, že nás může vidět oba hrát pohromadě.”

Český pár bojoval, ale nakonec soupeřům podlehl 8:10 v supertiebreaku. „V prvním setu jsme vedli 5:1 a najednou to bylo 5:4. Naštěstí servíroval Petr, takže jsem si trochu oddechla. Pak už to bylo vyrovnané, Danilovičová na holku skvěle servírovala, což bylo hodně nepříjemné. Byl to dobrý zápas, skvěle jsme si to užili, ale o dva míče to nevyšlo. Já jsem si moc ráda zahrála po strašně dlouhé době na forhendové straně,” usmála se.

Nyní se Miriam Kolodziejová vrací do Evropy, kde ji čekají dva turnaje WTA. „Dostaly jsme se s Irinou na pětistovku do rakouského Lince a pak máme v plánu další halový turnaj v rumunské Kluži, tam jde o dvěstěpadesátku,” popsala svoje plány.