Plíšková potrápila světovou trojku. Musím takhle hrát častěji, říká po vyřazení

- David Schlegel

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Doslova krutopřísný los měla v prvním kole Australian Open Karolína Plíšková. Tenistka, která byla pravidelně téměř deset let na všech grandslamových turnajích nasazenou hráčkou a nyní jí místo mezi nasazenými jen těsně uniklo, najednou musela spolknout hořkou pilulku. Los jí totiž přisoudil Jelenu Rybakinovou z Kazachstánu, která je nejen třetí hráčkou světa, ale také tenistkou s vynikající momentální formou. I když podala Plíšková vynikající výkon, nakonec se s turnajem musela rozloučit už po prvním zápase po porážce 6:7(6), 4:6.

„Hodně to mrzí. Moc důležitý byl první set. Samozřejmě se dalo vyhrát i tak, ale klíčem k úspěchu bylo ho vyhrát. Bohužel mi v tiebreaku za stavu 6:3 a 6:4 ani jednou nevyšel první servis. Pak jsem si navíc u toho forhendu Rybakinové za stavu 6:5 myslela, že půjde vedle, ale těsně škrtnul čáru,“ přemýšlela česká hráčka na tiskové konferenci. Za stavu 6:3 navíc zahrála Plíšková prasátko, které změnilo směr míčku, a Rybakinová následně trefila winner.

Kdyby to prasátko odskočilo těsně za síť, mohla Plíšková set získat. „Určitě jsem si říkala, že je to smůla, ale mnohem více mě mrzela situace při tom posledním forhendu, který vypadal, že jde do autu, ale byla to milimetrová lajna. To prase byla spíš klika ode mě, bylo to hrané z těžkého míče. I tak jsem ale myslela, že dopadne líp. Ona tam ale byla včas a už bylo bez šance doběhnout její křížný úder. Ale měla jsem při setbolech dva servisy a měla jsem prostě v tu chvíli zaservírovat líp,“ zpytovala svědomí.

Plíšková jinak v utkání podávala dobře, ale právě v nejdůležitější chvíli při setbolech prvním servisem minula vymezené území. „Podání na setboly jsem sice měla vymyšlené, ale prostě jsem je tam nedala. Dala jsem docela dobré i druhé servisy, jeden docela riskantní, protože jsem věděla, že Rybakinová stojí blízko, ale soupeřka dobře zareturnovala. Teď zpětně vidím, že bych asi zaservírovala jinak, ale v ten moment je těžké si vybrat stranu nebo jestli jít víc na tělo. Šla jsem dvakrát na eso, ale bohužel to tam nespadlo,“ krčila rameny.

Výborný výkon předváděla jednatřicetiletá tenistka i ve druhém setu, v něm nakonec rozhodl jediný brejk pro kazachstánskou hráčku. „V hlavě jsem ty promarněné šance určitě měla, protože s takovými hráčkami je první set strašně důležitý. Jakmile se uklidní, už je to pak těžké. Rybakinová tady obhajuje finále, s ní je bohužel šancí minimum a docela často dokáže dobře zaservírovat, takže je potřeba využít každou malinkou šanci, která se naskytne,“ vysvětlila.

Plíšková letos dokázala porazit zatím jen bývalou světovou jedničku Naomi Ósakaovou, těsně prohrála s Jelenou Ostapenkovou a nevyšel jí duel s Kateřinou Siniakovou, proti níž uhrála jen tři gemy. „Zápas s Katkou byl blbý, nicméně ona hrála opravdu dobře, nechci jí brát žádný kredit. Všechny tři zápasy, které jsem letos odehrála, byly s holkami, které hrají tenis na vysoké úrovni.“

Šance, že budu s těmito soupeřkami hrát v prvním kole, tak velká není, věří Plíšková

„Zápasy s Ostapenkovou i teď byly výborné. Myslím, že hraju dobře, občas to ale chce štěstí i ve hře nebo na los. S tím výkonem, který jsem dnes předvedla, by to na většinu holek mimo nejlepší pětku stačilo. Musím ale hrát se všemi a soustředit se na každý zápas. Když budu hrát takhle, bude to dobré,“ hleděla do budoucna.

Občas se říká, že když už se má skvělá hráčka porazit, je dobré ji jako soupeřku dostat hned do prvního kola, dokud není rozehraná. „V případě Rybakinové si to úplně nemyslím. Ona teď vyhrála turnaj, na dalším byla v čtvrtfinále, a má tak za sebou hodně zápasů,“ upozornila Plíšková.

„Rybakinová zrovna není hráčka, která by nečekaně vylítla hned v prvním kole. To samé třeba Sabalenková nebo Šwiateková, ani jedna z nich není dobrá soupeřka pro první kolo. Šance, že budu s těmito soupeřkami hrát v prvním kole, tak velká není, takže doufám, že je příště už mít nebudu nebo je prostě nějak porazím,“ usmála se.

K tomu, aby Plíšková nemusela hrát v prvním kole s Rybakinovou, je potřeba být mezi nasazenými. Aktuálně patří Karolíně Plíškové 38. místo a bohužel neobhájí čtvrtfinálovou účast z loňského roku, takže klesne ještě níže. „Už jsem momentálně v pozici i ve věku, kdy žebříček nechci moc řešit,“ říká bývalá světová jednička.

„Vím, že mi tady vypadnou nějaké body, ale jediné, co budu řešit, je, abych se dostala na turnaje. Sama vím, že můžu porazit i dobré hráčky. Samozřejmě je ale pár tenistek, které nechcete dostat v prvním kole,“ přemítala.

Důležité také je, aby Plíškové sloužilo zdraví. V rámci možností si aktuálně rodačka z Loun nestěžuje. „Cítím se docela dobře. Samozřejmě už to nikdy nebude úplně stoprocentní, ale tělo zatím drží,“ rozesmála se. „Natrénováno mám dobře, odehrála jsem pár dobrých zápasů. Pojedu teď možná na nějaký menší turnaj a uvidíme, jak to půjde,” dodala hráčka, která před sezonou vyměnila logo značky Fila za Adidas.