Dokázala jsem udržet klidnou hlavu, když to bylo potřeba, libuje si Bejlek po postupu

- David Schlegel

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Podruhé v řadě dokázala sedmnáctiletá Sára Bejlek překonat v kvalifikaci na Australian Open všechny překážky a postoupila do hlavní soutěže. Proti o patnáct let starší Nizozemce Lesley Pattinamaové Kerkhoveové začala naprosto dominantně. Přestože se pak soupeřka zlepšila, dokázala i na to Bejlek zareagovat a bezpečně postoupila.

Do stavu 5:0 a 40:15 to bylo doslova na jednu bránu. Bejlek hrála winnery ze všech pozic a Pattinamaová Kerkhoveová vůbec nedokázala reagovat. „Nastoupila jsem do zápasu výborně, sebevědomě a hodně agresivně a soupeřka moc nevěděla, co se mnou. Pak se trochu zvedla a já si uvědomila, že hraju moc dobře a že to takhle nemůže vydržet celý zápas. Od té doby už jsme se tahaly,“ popsala Bejlek.

Nizozemka získala tři hry za sebou a v desáté hře vedla při podání Češky 30:15. Bejlek se však zkoncentrovala a vítězným bekhendem nakonec přece jen první sadu urvala. „Trochu jsem samozřejmě nervózní byla, ale říkala jsem si, že když půjde do tuhého, že jsem lepší hráčka a to se nakonec potvrdilo,“ popsala.

Na začátku druhé sady však Bejlek pořád hledala odpověď na soupeřčino zlepšení a ztracenou pohodu. Našla ji až za nepříznivého stavu 1:3. „Udržela jsem klidnou hlavu. Ona začala hrát od stavu 0:5 výborně a nemohlo jí to taky takhle vydržet celý zápas. Zvedla jsem se, uklidnila se a dost mi to pomohlo,“ vysvětlovala.

Bejlek se postupně vrátila k tomu, co ji zdobilo na začátku zápasu. „Já jsem spíš antukářka, soupeřka byla spíš betonářka. Platila na ni vlastně moje hra, občas jí to zvednout, občas kraťas, zahrát nějaký úhel. V určitých chvílích jsem trochu ubrala z taktiky, kterou jsme si s trenérem před zápasem stanovili, ale pak mně to připomněl, tak jsem se k tomu vrátila,“ přemýšlela tenistka z Hrušovan nad Jevišovkou.

Trenér Jakub Kahoun už Bejlek trénuje skoro čtyři roky a svými radami mířil do černého. „Už jsme spolu dlouho, takže trenér pozná, kdy na mě může mluvit a kdy, když promluví, tak bude oheň na střeše. Mluvil na mě v tu správnou chvíli, kdy jsem potřebovala, protože jsem byla trochu na dně. Většinou se mě ale snažil uklidnit tím, že říkal, ať jsem v klidu. Že se kvalita projeví, až půjde do tuhého,“ říkala Bejlek.

Zápas se hrál na kurtu číslo 15 na konci areálu a kromě povzbuzování fanoušků slyšely tenistky řadu dalších zvuků, třeba vrtání vrtačky. „Vrtání vrtačky jsem tu ani po pravdě nevnímala, ale jednou za čas tady projel vlak, což taky není úplně typické. Ten jsem tedy vnímala trochu víc, ale člověk se musí vyrovnat se vším,“ smála se 134. tenistka světa. Té nakonec přiřkl los prvního kola nebezpečnou jednadvacetiletou Kanaďanku Leylah Fernandezovou.