Bývalý kouč zpražil Shapovalova: Nedává do toho vše! Bouřlivák se ohradil

- Radek Štohl

Strávili spolu dva a půl roku, teď na kávu asi hned nezajdou. Někdejší kouč Denise Shapovalova (109.) Michail Južnyj veřejně zkritizoval mladého Kanaďana, který podle něj nedává do tenisu úplné maximum. Reakce Shapovalova na sebe nenechala dlouho čekat, proti tvrzení bývalého úspěšného tenisty se ohradil.

Južnyj vedl Shapovalova od konce léta 2019 do konce sezony 2021. Talentovanému tenistovi dopomohl k semifinále Wimbledonu, pod jeho vedením rovněž vyšplhal na kariérní maximum, kterým je dodnes 10. místo.

„Když uhrál semifinále Wimbledonu (2021), tak jsme měli odlišné názory na další program. Začal jsem pociťovat, že už nejsme tak napojení. Na konci roku jsme naši spolupráci ukončili. Spíše jsem byl jeho sparing než trenér,“ vysvětlil 41letý Rus.

Čtyřiadvacetiletý Shapovalov po konci této spolupráce dosáhl na větších akcích jen na čtvrtfinále Australian Open a Masters v Římě, na dvou turnajích kategorie ATP vybojoval finále. V závěru léta 2022 se po prohře v Montréalu s Alexem De Minaurem znovu spojil se svým bývalým koučem. Jen na chvíli. 

Južnyj se připojil k levorukému tenistovi na US Open, společně zase trénovali. Navíc se dozvěděl o problémech Shapovalova mimo kurt. Vypadalo to, že bude jeho hlavním koučem. To se nestalo.

„Komunikovali jsme spolu v New Yorku, měli jsme nespočet telefonátů. Cítil jsem však, že se nic nezměnilo, nemohl jsem mu víc pomoci. Sice vás poslouchá, nedělá však vše pro to, aby byl TOP hráčem. Dva tři roky nazpět to tak vypadalo, musel by však změnit některé věci mimo tenis,“ domnívá se Michail Južnyj.

„Zaprvé musí být stoprocentně zdravý a navíc i v lepší fyzické kondici. Ale především –⁠ tenis musí být pro něj priorita. Většinou to tak má, podle mě však udělal některá špatná rozhodnutí, kdy tomu tak nebylo,“ dodává někdejší osmý singlista světa.

Povídání s dvojnásobným semifinalistou US Open vyšlo v polovině tohoto pracovního týdne. Denis Shapovalov na něj reagoval hned druhý den. Proti slovům svého bývalého kouče se jasně ohradil.

„Šílené, jak někdo může prohlásit, že tenisu nedávám vše. Věnuji se mu celý dosavadní život už od pěti let. Od Wimbledonu jsem byl navíc zraněný. Každý den jsem dělal vše, abych se znovu vrátil na kurt,“ napsal Denis Shapovalov na oficiální účet na platformě X.

Vítěz Davis Cupu z roku 2022 v uplynulé sezoně absolvoval jen 26 utkání, v žebříčku dvouhry se propadl na 109. příčku. Čas ukáže, kdo měl z této dvojice bouřliváků pravdu.