Tělo jak z porcelánu. Berrettiniho znovu brzdí zranění, zmešká první turnaj sezony

- Jan Vojkůvka

Začalo to v roce 2021 a stále to nemá konec. Bývalý šestý hráč světa Matteo Berrettini se s nejrůznějšími zdravotními obtížemi potýká už téměř tři roky a ani začátek nové sezony se neponese v jiném duchu. Byť zranění pravého kotníku doléčil, během tréninku si pro změnu zranil chodidlo, což jej připraví o první turnaj roku 2024 v Brisbane.

Absolvovat kompletní sezonu, aniž by čelil vážnějšímu zranění? Takový dáreček Matteo Berrettini pod stromeček neobdržel. Ani začátek nového ročníku se totiž neobejde bez komplikací.

Berrettiniho trable začaly už na začátku roku 2021. Více než rok s nejrůznějšími prodlevami jej trápilo břišní svalstvo. Když se mu povedlo těchto obtíží konečně zbavit, začalo ho pro změnu sužovat zranění pravé nohy. A to na různých místech.

Kvůli bolestem vynechal takřka celou antukovou část sezony 2023 (stejně jako v roce 2022). Na kurty se vrátil v červnu na trávě ve Stuttgartu, následně odehrál Wimbledon, Masters v Torontu a Cincinnati a na US Open pak skrečoval kvůli pravému kotníku zápas druhého kola. Tím pro něho uplynulá sezona skončila. Přišel například o finále Davis Cupu a žebříčkem se propadl až ke chvostu první stovky.

Dlouhou a vleklou léčbu nakonec zvládl a začal se pečlivě připravovat na sezonu novou. Svůj comeback chtěl absolvovat už na konci prosince v kvalifikaci turnaje ATP v Brisbane, ale zranění jej na tuto akci nepustí.

Podle deníku La Repubblica si totiž během tréninku v italském Turíně, kde se připravoval společně s krajanem Lorenzem Sonegem, zranil pravé chodidlo. Ano, znovu jej trápí zranění na pravé noze, což je pro něho neskutečná smůla.

Berrettini se z turnaje v Brisbane v úterý večer odhlásil a začátek sezony musí odložit. Další akcí v jeho turnajovém kalendáři je Australian Open.