Dokud mě to bude bavit, chci hrát, říká Wawrinka. Tenis je podle něj v dobrých rukou

- Filip Lefenda

Osmatřicetiletý Stan Wawrinka v rozhovoru pro argentinský list La Nacion přiznal, že má stále chuť hrát. Na konec kariéry zatím nepomýšlí, síly chce měřit s novou generací šampionů. „Jsem šťastný, že mohu stále soupeřit s mladšími protivníky. Jsou to neuvěřitelní tenisté,“ říká vítěz tří grandslamových titulů, jenž chce v příštím roce těžit především ze svých bohatých zkušeností.

Bývalá světová trojka nasbírala v roce 2023 celkem 29 výher a 24 porážek. Nejpovedenější turnaj odehrál Švýcar na antuce v chorvatském Umagu, kde padl až ve finále s Australanem Popyrinem. Není divu, že raketu ještě na hřebík věšet nechce.

„Dokud mě to bude bavit, budu hrát. Cítím, že jsem stále konkurenceschopný,“ říká muž, jenž završil letošní sezonu na 49. místě žebříčku ATP.

V rozhovoru zavzpomínal na nejlepší období své kariéry. „Vyhrát tři grandslamové turnaje v době, kdy na kurtech dominovali Roger Federer, Rafael Nadal a Novak Djokovič, je mimořádný úspěch. Být součástí této generace mě rozhodně posunulo vpřed. Jsou to tři hráči, kteří drží všechny myslitelné tenisové rekordy,“ připomněl Wawrinka.

„Já neměl na výběr. Potřeboval jsem se posunout za své hranice. Bylo to samozřejmě velice těžké. Na druhou stranu bylo vždy fantastické proti tomuto triu hrát a snažit se někoho z něj porazit,“ podotkl rodák z Lausanne, jehož hru zdobí elegantní jednoručný bekhend.

Wawrinka se vyjádřil i k nové generaci tenistů v čele se světovou dvojkou Carlosem Alcarazem. „Je to úžasný sportovec. Je opravdu parádní sledovat jeho hru. Jako velkého tenisového fanouška mě moc baví,“ ocenil vítěze šesti letošních trofejí.

„Tato generace hráčů je zajímavá. Myslím, že budoucnost tenisu je v dobrých rukou,“ dodal tenista, jenž si mezi profíky odkroutil letos již jednadvacátý rok.

Stan Wawrinka není přihlášen na žádný z lednových turnajů kategorie ATP 250. Sezona by tak pro něj měla začít až na grandslamovém Australian Open.