Kde zahájí tenisovou sezónu 2024 české hvězdy?

- Petr Sumbal

Ačkoliv letošní sezóna skončila teprve nedávno, již nyní většina tenistů a tenistek zná svůj program pro začátek ročníku příštího. Jako vždy se začne pěkně zhurta, na výběr bude v prvním týdnu nové sezóny hned z několika turnajů ATP i WTA. Kde odstartují sezónu 2024 Češi a Češky?

Už od 29. prosince dojde ke spojení mužského i ženského okruhu a národní týmy složené ze tří mužů a tří žen budou soutěžit na turnaji s názvem United Cup.

Druhého ročníku tohoto podniku, který se odehraje v australských městech Sydney a Perth, se zúčastní také český výběr, a to ve složení Jiří Lehečka (30.), Vít Kopřiva (122.), Petr Nouza, Markéta Vondroušová (8.), Sára Bejlek (209.) a Miriam Kolodziejová.

Kromě United Cupu se pak v prvním lednovém týdnu uskuteční ještě dva ženské a dva mužské turnaje pod hlavičkou organizací WTA a ATP. Ženy budou mít možnost startovat v Brisbane nebo v Aucklandu, muži v Brisbane nebo v Hongkongu.

Druhá nejvýše postavená Češka na žebříčku WTA Karolína Muchová zahájí novou sezónu v Brisbane, světová osmička tam bude plnit roli nasazené trojky a společnost jí na tomto turnaji kategorie WTA 500 budou dělat ještě tři krajanky. Podniku se zúčastní jeho trojnásobná vítězka Karolína Plíšková (38.), Linda Nosková (41.) a Kateřina Siniaková (45.). Turnajovou jedničkou bude v Brisbane Aryna Sabalenková.

Na Novém Zélandu se ve stejném termínu uskuteční dvěstěpadesátka v Aucklandu a také tady nebude chybět české zastoupení. Pátou nasazenou hráčkou zde bude Marie Bouzková (34.) a startovat by měla také Linda Fruhvirtová (92.). Nejvýše nasazenou hráčkou turnaje bude Američanka Coco Gauffová a fanoušci se mohou těšit také na návrat po zranění v podání Emmy Raducanuové, která obdržela od pořadatelů divokou kartu.

Ani jednoho z nabízených turnajů se nezúčastní Petra Kvitová (14.) a Barbora Krejčíková (10.), tyto české tenistky odstartují sezónu o něco později.

V mužském žebříčku má Česko v první stovce žebříčku dvojí zastoupení. Lehečkovu účast na United Cupu jsme již zmínili a Tomáš Macháč (78.) v prvním týdnu nového roku na žádný turnaj ATP přihlášen není.

Nasazenou jedničkou v Brisbane bude Dán Holger Rune (8.) a žebříčkově nejvýše postaveným tenistou turnaje v Hongkongu by se měl stát Andrej Rubljov (5.).