Australian Open 2024 má zajištěno hned dvanáct českých tenistů a tenistek

- Jan Vojkůvka

Zveřejněný seznam tenistů a tenistek, kteří mají jistou účast v hlavní soutěži Australian Open 2024, obsahuje znovu výrazný počet českých vlaječek. Mezi jisté účastníky úvodního grandslamu příští sezony se dostalo devět českých žen a tři muži.

Startovní pole ženského turnaje z českého pohledu vede světová sedmička, šampionka Wimbledonu a účastnice Turnaje mistryň v Cancúnu Markéta Vondroušová. Jejím nejlepším výsledkem v Melbourne je doposud osmifinále z roku 2021, což by ráda překonala a navázala na prozatím životní sezonu kariéry.

Mezi nasazené tenistky se vejde také světová osmička Karolína Muchová, semifinalistka z Melbourne z roku 2021, světová desítka a čtvrtfinalistka Australian Open 2022 Barbora Krejčíková a 14. hráčka světa Petra Kvitová, která byla v roce 2019 v Melbourne ve finále. Na hraně pak je 34. žena žebříčku Marie Bouzková, která doposud na Australian Open vyhrála jen jeden zápas v hlavní soutěži.

Mimo nasazené pozice naopak bude s největší pravděpodobností Karolína Plíšková (38.), která byla v Melbourne v semifinále v roce 2019 a z této sezony bude obhajovat čtvrtfinále. Startovat budou také Linda Nosková (41.), Kateřina Siniaková (45.) a osmifinalistka letošního Australian Open Linda Fruhvirtová (93.).

Mezi muži by se mezi nasazené hráče mohl vejít Jiří Lehečka, jemuž náleží 31. místo světa. A je pravdou, že by slušný los pro první kola potřeboval, bude totiž obhajovat čtvrtfinále. V hlavní soutěži budou startovat také Tomáš Macháč (78.) a Jiří Veselý (291.), který využije možnosti chráněného žebříčku.

Řady českých tenistů v hlavních soutěžích budou moci rozšířit také kvalifikanti. Do kvalifikace mužského turnaje by měli zasáhnout Vít Kopřiva (132.), Dalibor Svrčina (165.), Jakub Menšík (166.) a Zdeněk Kolář (176.). Mezi ženami pak Brenda Fruhvirtová (110.), Sára Bejlek (131.), Tereza Martincová (153.), Gabriela Knutsonová (160.) a pravděpodobně také Dominika Šalková (219.). Startovní listiny kvalifikací však budou zveřejněny až později.

Australian Open se bude hrát od 14. do 28. ledna.