Djokovič posedmé v kariéře ovládl ATP Finals! Domácí hvězdu pokořil ve dvou setech

- Jan Vojkůvka

Letošní Turnaj mistrů vyvrcholil nedělními finálovými souboji ve dvouhře a čtyřhře. Ze svého sedmého titulu na ATP Finals se raduje světová jednička Novak Djokovič. Srb porazil domácího Jannika Sinnera ve dvou setech. Šampiony čtyřhry se stali Rajeev Ram a Joe Salisbury.

Novak Djokovič je králem letošní sezony na okruhu ATP! První hráč světa vybojoval svůj sedmý titul v roce 2023, když posedmé v kariéře vyhrál ATP Finals. Ve finále v italském Turíně porazil domácí světovou čtyřku dvakrát 6:3 za hodinu a 43 minut.

„Je to velmi výjimečný pocit. Byla to jedna z nejlepších sezon v mé kariéře. Na své výkony v posledních dvou dnech proti Alcarazovi a Sinnerovi jsem neskonale hrdý. V základní skupině jsem s Jannikem prohrál, ale dokázal jsem tento neskutečný týden otočit ve svůj prospěch,“ radoval se po utkání Djokovič.

Srbský tenista měl první set zcela pod svou kontrolou. Nečelil ani jednomu brejkbolu, prosadil se na returnu ve čtvrtém gemu a sadu bez problémů dopodával. Druhá sada ovšem nabídla o poznání vyrovnanější bitvu, když se Sinnerovi povedlo výrazně zlepšit svůj výkon.

Djokovič se sice dostal hned v první hře k brejku, ale Sinner začínal v dalším průběhu střetnutí dost kousat. V šesté hře si dokonce vypracoval své první brejkboly, ale ani s výraznou podporou publika je nedokázal využít. Posléze naopak ustál v sedmém gemu při svém podání maratónský patnáctiminutový gem, v němž odvrátil dva brejkboly a dál živil naději, že by přeci jen s výsledkem mohl něco udělat.

Tato naděje zhasla v devátém gemu, v němž pustil Sinner svými nevynucenými chybami, jichž nastřádal na tři desítky, Djokoviče k mečbolu, proti němuž trefil dvojchybu.

Světová jednička mohla v tu chvíli začít slavit další obrovský úspěch ve své kariéře a v pořadí už 98. titul na nejvyšším okruhu. Ve 36 letech.

Ram se Salisburym vyhráli Turnaj mistrů
Rajeev Ram s Joem Salisburym nenašli přemožitele ani na letošním Turnaji mistrů a obhájili tak v Turíně loňský deblový titul! V nedělním finále přehráli devětatřicetiletý Američan s o osm let mladším Britem bez ztráty podání 6:3 a 6:4 Marcela Granollerse ze Španělska a Argentince Horacia Zeballose. O výsledku obou setů rozhodl shodně jediný brejk při servisu Granollerse.

Program 8. hracího dne

Nitto ATP Finals, Turín (muži, ITA, 15 000 000 USD, tvrdý povrch – hala)
Finále dvouhry
Jannik Sinner (ITA, 4.) – Novak Djokovič (SRB, 1.) 3:6, 3:6

Finále čtyřhry
Granollers (ESP), Zeballos (ARG) – Ram (USA), Salisbury (GBR) 3:6, 4:6