Bez ztráty servisu pokořil hvězdného veterána! Macháč ve Stockholmu prošel do čtvrtfinále

- Jan Vojkůvka

Tomáš Macháč podruhé v sezoně postoupil do čtvrtfinále na okruhu ATP! Po dubnovém úspěchu na antuce v Houstonu se mu povedlo projít mezi nejlepší osmičku také na halové akci ve švédském Stockholmu. Šťastný poražený z kvalifikace porazil za 66 minut švýcarského veterána Stana Wawrinku 6:4, 6:1 a v dalším kole si zahraje se Srbem Laslem Djerem.

Macháč se původně s turnajem ve Stockholmu rozloučil už v kvalifikaci. Ve finálovém kole prohrál s Chorvatem Dinem Prižmičem a přišel o svou vítěznou šňůru, která čítala 13 zápasů.

Do hlavní soutěže se však třiadvacetiletý český tenista přeci jen dostal. Stal se totiž náhradníkem za Alejandra Davidoviche Fokinu, díky čemuž měl navíc v úvodním kole volný los. Rovnou tak nastoupil až ke čtvrtečnímu osmifinálovému utkání proti švýcarskému veteránovi Stanu Wawrinkovi.

A mírného papírového favorita nakonec porazil bez ztráty servisu ve dvou setech!

V úvodním dějství si oba soupeři trpělivě drželi podání. V sedmém gemu čelil Macháč třem brejkbolům soupeře, které odvrátil a přes dvě shody svůj servis podržel. Rozhodující okamžik přišel v desáté hře, ve které český tenista proměnil hned svůj první brejkbol v utkání a přisvojil si první sadu.

Druhá sada pak už byla jednoznačná záležitost. Macháč od stavu 1:1 získal pět gemů v řadě a duel zakončil čistou hrou na servisu.

Díky postupu do čtvrtfinále si Macháč znovu výrazně vylepší své žebříčkové maximum. V pondělí prolomí poprvé v kariéře hranici osmé desítky světa. A může být i lépe, pokud v pátek uspěje ve čtvrtfinále se Srbem Laslem Djerem.