Jen jeden zápas za celý rok. Kyrgios kvůli neaktivitě vypadl ze světového žebříčku

- Jan Vojkůvka

Bývalá světová třináctka Nick Kyrgios nefiguruje od pondělí na žebříčku ATP. Důvodem je jeho neaktivita a pouze jeden odehraný zápas na turnaji ve Stuttgartu, který v červnu prohrál. Od té doby je ovšem znovu na marodce, což ho stálo i poslední body, které měl z minulé sezony.

Rok 2022 byl z hlediska Nicka Kyrgiose životní. Byl ve finále Wimbledonu, zahrál si čtvrtfinále US Open, ve Washingtonu vybojoval po dlouhých třech letech titul na nejvyšším okruhu... Oproti tomu rok 2023 je pro něj zpackaný, promarněný, hrůzostrašný.

Situace dospěla dokonce tak daleko, že poslední vítězství si na tenisovém dvorci užil v říjnu minulého roku, kdy dokráčel do čtvrtfinále v Tokiu. Od té doby na profesionálním okruhu naskočil do jediného zápasu. Důvodem bylo zprvu zranění kolene, s nímž šel v lednu na operaci.

Po dlouhé půlroční absenci se sice vrátil v červnu na trávě ve Stuttgartu, ale v prvním kole prohrál s I-pingem Wu. Nepřipsal si ani jeden bod do žebříčku a znovu začal marodit, tentokrát se zápěstím.

Minulý týden tak figuroval až na 472. místě světa. V pondělí ovšem odepsal i poslední body za zmíněné čtvrtfinále v Tokiu, kvůli čemuž byste ho nyní hledali v rankingu ATP marně.

Kyrgiosova neaktivita a promaroděný rok v sobě skýtají dva zásadní problémy, které mu výrazně znesnadní návrat na profesionální okruh a na pozice, které si dokázal během kariéry vydobýt. Na jedné straně zmeškal rok zápasového i tréninkového tempa, což se na řadě tenistů podepisuje velmi negativně.

Druhým úskalím, které je možná ještě složitější, je fakt, že byť Kyrgios bude moci využívat chráněný žebříček, budou mu už v prvních kolech hrozit zápasy s těmi nejlepšími. Nebude si moci pomoci rankingem ke snadnějším zápasům, což bývá po dlouhodobé absenci velká výhoda.

V tuto chvíli navíc není jisté, kdy se Kyrgios na kurty vrátí. Sám upozorňuje, že jeho prioritou je zdraví a schopnost hrát bez bolestí. Což se prozatím nedaří.