Lehečkovi šanghajská premiéra zhořkla, překvapivě nestačil na trápícího se Schwartzmana

- Petr Sumbal

Na premiéru na turnaji ATP 1000 v Šanghaji nebude Jiří Lehečka vzpomínat v dobrém. V prvním kole měl volný los a v tom druhém překvapivě prohrál s Diegem Schwartzmanem po setech 4:6, 6:3 a 2:6.

Lehečka vstupoval do odloženého zápasu ze soboty jako poměrně značný favorit a vzhledem k letošním Schwartzmanovým výsledkům ani nebylo divu. Argentincovým nejvýraznějším výsledkem je letos třetí kolo na Roland Garros, jinak se drtivou většinou sezóny protrápil a na vyhraný zápas do nedělního utkání čekal od poloviny srpna. Proti němu stál letošní čtvrtfinalista Australian Open a finalista turnaje ve Winston-Salemu Lehečka.

Jenže v zápase s Lehečkou jakoby někdejší světová osmička na své trápení zcela zapomněla. Schwartzman působil sebevědomým dojmem, nebál se chodit s českým tenistou do dlouhých výměn, často si ho přitahoval na síť.

Lehečka si v pátém gemu zápasu neudržel podání a problémy měl i o dva gemy později, kdy odvracel další tři brejkboly. Za stavu 4:5 si sice jednadvacetiletý tenista vypracoval při soupeřově podání vedení 40:0, ale všechny tři brejkboly zahodil a Schwartzman brzy nato proměnil setbol.

Ve druhém setu se na první brejkbol čekalo až do šestého gemu a byl to český tenista, který si jej vypracoval a následně na druhý pokus také proměnil. Lehečka se tak dostal do vedení 4:2 a náskok jednoho brejku si díky svému soustředěnému výkonu udržel až do konce setu.

Rozhodující sadu načal Lehečka brejkem, ten ale vzápětí nedokázal při svém podání potvrdit. Od té doby jakoby se třicátý hráč světa z kurtu vytratil. Od stavu 2:2 neuhrál ani gem a argentinský antukář tak mohl hlasitým výkříkem oslavit svou nejcennější výhru letošní sezóny.

Spravit náladu si Lehečka nedokázal ani ve čtyřhře, v první kole padl spolu s Augerem-Aliassimem se salvadorsko-nizozemskou dvojicí Marcelem Arevalem, Jeanem-Julienem Rojerem.

V dalších týdnech čekají Lehečku turnaje ve Stockholmu, kde bude patřit mezi nasazené, ve Vídni a v Paříži. V tomto období nebude obhajovat velké množství bodů, takže by se mohl v případě dobrých výsledků posouvat žebříčkem nahoru.

Rolex Shanghai Masters (muži, CHN, 8 800 000 USD, tvrdý povrch)
2. kolo dvouhry
JIŘÍ LEHEČKA (30.) – Diego Schwartzman (ARG, 130.) 4:6, 6:3, 2:6