Lehečkovým soupeřem v Šanghaji bude trápící se bývalá světová osmička

- Jan Vojkůvka

Jiří Lehečka, který se na Masters v Šanghaji vešel mezi nasazené a měl v úvodním kole volný los, vstoupí do jednoho z posledních velkých turnajů sezony soubojem s bývalou světovou osmičkou Diegem Schwartzmanem. Argentinec, který letos vypadl z první světové stovky, zvládl v úvodní rundě souboj s Francouzem Lucou Van Asschem.

Lehečka, jenž minulý týden nečekaně vypadl ve čtvrtfinále turnaje ATP v Astaně, kde nestačil na Srba Hamada Medjedoviče, se vešel na turnaji Masters mezi nasazené. Jako turnajová sedmadvacítka si díky tomu mohl v prvním kole dopřát delší odpočinek před vstupem do akce.

Ve čtvrtek pak byl odhalen jeho soupeř pro druhé kolo v čínské Šanghaji. Stal se jím Argentinec Diego Schwartzman. Držitel divoké karty porazil ve čtvrtečním klání po obratu Francouze Van Asscheho 5:7, 6:3, 6:2, čímž přerušil šňůru čtyř porážek.

Ačkoliv je Schwartzman bývalou světovou osmičkou a vítězem čtyř turnajů ATP, v této sezoně se nebývale trápí. Jednatřicetiletý tenista, jenž měl zkraje roku problémy s nohou, vyhrál jen 13 ze 39 odehraných zápasů a ve světovém žebříčku klesl až na 130. místo.

Drastický pokles formy ovšem není v jeho případě záležitostí až této sezony. Už na konci minulého roku měl na kurtech obrovské problémy a po postupu do třetího kola US Open prohrál sedm zápasů v řadě. V únoru 2022 se přitom prodral do dvou finále v Buenos Aires a Riu de Janeiru a vydařila se mu i loňská antuková část sezony.

V aktuálním rozpoložení sil bude výrazným favoritem sobotního utkání český tenista. Lehečkovým maximem na turnajích Masters je v této sezoně osmifinále z Monte Carla. Aby tento výsledek dorovnal, musel by Lehečka v Šanghaji porazit nejen Schwartzmana, ale následně uspět i ve třetím kole, v němž mu hrozí souboj se sedmým nasazeným Taylorem Fritzem.