Šafářová v Remeši nesmí hrát. Z turnaje musela odstoupit

- Jan Vojkůvka

Působení Lucie Šafářové na turnaji ITF v Remeši skončilo. Důvodem přitom není porážka v hlavní soutěži dvouhry či čtyřhry, ale pravidla ITF. Zpětně se zjistilo, že bývalá česká tenistka musela před francouzskou akcí oznámit svůj návrat, což neučinila, jelikož to ani nemá v úmyslu.

Šestatřicetiletá Šafářová se do Remeše vypravila, aby si zahrála ve čtyřhře se svou neteří Emmou Dvořáčkovou a připravila se na turnaj legend, jenž se bude hrát ve druhé polovině října. Ještě než ale došlo k avizovanému deblu, dostala Šafářová šanci hrát ve dvouhře.

Zápas s Yaroslavou Bartashevichovou zvládla a pomalu se chystala k deblovému utkání. V prvním kole však nakonec pár Dvořáčková, Šafářová nenastoupil.

Otázku, proč se tak stalo, zodpověděla ve středu na sociálních sítích sama Šafářová, která se kvůli pravidlům ITF nakonec musela odhlásit nejen ze čtyřhry, ale také z osmifinále dvouhry.

„Někdy si člověk něco naplánuje, ale dopadne to jinak. Bohužel nemohu pokračovat na turnaji ve Francii, protože můj start byl kvalifikován jako návrat do profesionálního tenisu a pro ten jsem nesplnila náležitý proces, který vyžaduje ITF již před začátkem turnaje. O tom jsem bohužel nevěděla, ale respektuji daná pravidla,“ napsala Šafářová na svůj Facebook.

„Můj plán byl si tu zahrát čtyřhru s neteří a singla jako přípravu na legendy v Lucembursku, neplánuji se vracet k profi tenisu. Ještě jednou děkuji turnaji za příležitost si tu zahrát a vám fanouškům za krásné zprávy! Těším se na legendy za 14 dnů!“ dodala.

Bývalá světová pětka rovněž poznamenala, že vývoj situace je pro ni velkým zklamáním. Jelikož ale neplánuje návrat na profesionální okruh, pravidla ITF jí znemožňují účastnit se profesionálních turnajů pod hlavičkou Mezinárodní tenisové federace.