Český tenista znovu na Laver Cupu? Lehečka dostal nabídku, nakonec ale nepojede

- Jan Vojkůvka

Jiří Lehečka mohl být prvním českým tenistou od roku 2017, který se představí na prestižním Laver Cupu. Nakonec ale do Vancouveru neodcestuje, přednost dostalo doléčení drobného zranění a další turnajový program.

Někoho možná překvapilo, když si vyhledal letošní ročník Laver Cupu na Wikipedii a mezi náhradníky objevil jméno Jiřího Lehečky (jeho jméno nadále mezi náhradníky figuruje, pozn. redakce). O chybu se ovšem nejednalo. Jednadvacetiletý český tenista skutečně dostal nabídku, aby se letos ve Vancouveru představil minimálně jako záloha hlavního šestičlenného týmu Evropy. Informaci potvrdil pro Livesport Zprávy trenér českého tenisty Michal Navrátil.

„Je to tak, nabídku jsme dostali a uvažovali jsme o tom,“ cituje Navrátila web livesport.cz. Nakonec to však neklapne i s ohledem na našlapaný program, který česká jednička v současnosti má, a menší zdravotní obtíže. „Vyhodnotili jsme si, že by to nebylo správné rozhodnutí, protože Jirka má po Davis Cupu menší zdravotní problémy s nohou a tak jsme nechtěli riskovat, aby letěl přes celý svět do Kanady a zase zpět,“ dodal kouč.

Lehečka má za sebou hodně bohatý program v Severní Americe, což následně doplnil účastí v daviscupové základní skupině ve španělské Valencii. Finalista srpnové akce ve Winston-Salemu pomohl českému týmu k postupu do čtvrtfinále, když vyhrál bez ztráty setu všechny své singlové zápasy.

V současnosti 30. hráč světa svými výkony zaujal i kapitána týmu Evropy Björna Borga, kterému ale nakonec v Kanadě nepomůže. „Je to pocta, ale museli jsme odřeknout. Ten turnaj je stále prestižní akce, i když samozřejmě čas utíká a bez Rogera Federera nebo Rafaela Nadala to nebude mít takový zvuk. Dřív se tam dostali hráči do 10. místa žebříčku, a letos tam jsou třeba i Arthur Fils, nebo Alejandro Davidovich Fokina, kterého Jirka nyní na Davis Cupu porazil,“ podotkl Navrátil

Lehečku čekají v příštích týdnech turnaje v Astaně, Šanghaji a Stockholmu, kvůli čemuž by cesta do Vancouveru postrádala z pohledu českého hráče smysl. Nejen, že by s ohledem na problémy s nohou riskoval nějaké zranění, ale především by si naboural turnajový kalendář a ohrozil by tím své výkony na turnajích ATP.

Lehečka tak prozatím nerozšíří seznam českých zástupců v Laver Cupu. Doposud jediným českým tenistou v této týmové soutěži, ve které spolu zápolí týmy Evropy a Světa, byl Tomáš Berdych. Bývalý tenista startoval hned během premiérového ročníku, který se hrál v pražské O2 aréně.