Bývalá světová devítka ukončí tento týden kariéru. Hraje poslední turnaj

- Jan Vojkůvka

Když americká tenistka Colleen Vandewegheová, které se neřekne jinak než CoCo Vandewegheová, byla na vrcholu svých sil, zastavil ji nepříjemný virus. Tím onemocněla na začátku sezony 2018 v Austrálii a od té doby to už z její strany nebylo ono. Jednatřicetiletá tenistka, která se marně snažila o návrat mezi elitu, se nakonec rozhodla, že tento týden po turnaji v San Diegu ukončí svou kariéru.

Pět let se snažila vrátit do top formy a na pozice, které jí náležely. Jenže se to nedařilo. Víc se jí dařilo v deblu, než v singlu. K tomu se po virovém onemocnění přidružily i další komplikace. Na začátku roku 2019 měla velké problémy s kotníkem, definitivně vypadla z první světové stovky...

Občas zahrála nějaký solidnější turnaj, v roce 2018 byla ve finále ve Stuttgartu a semifinále v Hertogenboschi (pak ale prohrála devět zápasů v řadě), o rok později byla ve finále menšího turnaje v Houstonu, v roce 2021 prošla do semifinále v Birminghamu, loni do čtvrtfinále v Charlestonu a vyhrála turnaj WTA 125 v Concordu. Nicméně, tyto občasné úspěchy byly vykoupeny jinak velkým trápením na dalších turnajích.

Marně dotírala na Top 100, kam se už nedokázala vrátit, což bývalá světová devítka nesla velmi těžce, ale zároveň ohromně statečně. Nevzdávala se, dokud viděla ve své snaze nějaký smysl. O ten ale nyní už definitivně přišla.

Tento týden hraje turnaj WTA v San Diegu, kde startuje společně s Danielle Collinsovou. Jakmile na této akci deblovou soutěž dohraje, pověsí raketu na hřebík a začne se věnovat něčemu jinému. Profesionální tenis už v jejím životě nebude mít prioritu.

Vandewegheová během kariéry vybojovala dva singlové a čtyři deblové tituly. Na grandslamech byla ve dvouhře dvakrát v semifinále (Australian Open 2017 a US Open 2017), ve čtyřhře pak slavila na US Open v roce 2018 titul. Američanka je rovněž vítězkou Fed Cupu z roku 2017.

Aktualizace
CoCo Vandewegheová a Danielle Collinsová zvládly čtvrtfinále čtyřhry proti Ljudmile Kičenokové a Jeleně Ostapenkové, které porazily 2:6, 7:5, 11:9. Postoupily tak do semifinále a Vandewegheová má stále naději, že kariéru zakončí ziskem trofeje.