Minimálně měsíc mimo. Berrettini se svěřil s nepříjemnou diagnózou zranění z US Open

- Jan Vojkůvka

Smůla, která v posledních letech provází Mattea Berrettiniho, snad nikdy neskončí. Italský tenista je totiž opět zraněný. Byť ohlásil, že by se rád vrátil v polovině října po Masters v Šanghaji, s přetrženým vazem v kotníku se jeho léčba může výrazněji natáhnout.

Sedmadvacetiletý Berrettini ošklivě upadl ve druhém setu utkání druhého kola US Open s Arthurem Rinderknechem. Prakticky okamžitě po jeho pádu, který přišel při přebíhaném úderu za základní čárou, bylo jasné, že zápas nebude moci dohrát.

Také umpirová rozhodčí na nic nečekala a okamžitě začala volat lékaře, aby přispěchal na kurt. Berrettini se po pádu chytal za kotník a s bolestivými vzdechy a výkřiky se nebyl schopen ani posadit.

Nyní Ital zveřejnil diagnózu, která není zrovna příznivá. Berrettini má přetržený vaz v kotníku a bude muset vynechat nejen základní skupinu Davis Cupu, ale také všechny turnaje v Asii. Sám sice doufá, že by se mohl na kurty vrátit 16. října po Masters v čínské Šanghaji, kdy startují evropské halové turnaje, ale to je hodně optimistický odhad.

Byť dle svých slov začal s intenzivní léčbou, přetržený vaz v kotníku vyžaduje tři až šest týdnů fixace za pomoci sádry. I kdyby mu byla sádra sundána na dolní hranici tohoto limitu, až tehdy se může začít s rehabilitací a posilováním kotníku.

Do turnajového kolotoče by se tak vrátil ve chvíli, kdy se většině podobně zraněných teprve sundává sádra. Navíc bez adekvátní tréninkové přípravy, čímž by mohl riskovat další zranění. V ohrožení je tak i zbytek této sezony.

Berrettiniho celkově v posledních letech trápí zdravotní problémy. V roce 2021 vše začalo obtížemi s břišním svalstvem, pak laboroval s pravou nohou a letos chyběl dva měsíce znovu kvůli problémům s břišním svalstvem. I proto se marně snaží vrátit do elitní světové desítky, kam ještě v první části minulé sezony patřil.