Ani bolavý loket ji nezastavil! Jenže pak následoval pláč. Sáhla jsem si na dno, říká Vondroušová

- Michal Hladký

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU – Markéta Vondroušová nechala v osmifinále na kurtu všechno. A to i mimo něj, následné rozhodnutí o nepokračování v deblové soutěži s Barborou Strýcovou bylo pro tenistku ze Sokolova obzvlášť emotivní. Na konci turbulentního pondělí ovšem může Vondroušová být spokojená, vždyť si zahraje čtvrtfinále US Open! Po nedávné wimbledonské jízdě píše 9. hráčka světového žebříčku další grandslamový příběh. Teď už jen doufat, že si česká naděje svůj černý den vybrala a další komplikace ji nepotkají.

Markéta Vondroušová zvládla na US Open i svou doposud nejtěžší zkoušku. Česká tenistka se i přes únavu a bolavý loket vybičovala k výkonu, který jí zařídil výhru nad domácí Peyton Stearnsovou (59.), kterou porazila za dvě hodiny a deset minut po setech 6:7(3), 6:3 a 6:2.

Rodačka ze Sokolova tak vůbec poprvé postoupila do čtvrtfinále amerického grandslamu. „Soupeřka začala velmi dobře. Střílela do míčů, nutila mě běhat. Musela jsem bojovat až do konce. Sezona je dlouhá, naše těla dostávají zabrat. Zítřejší volno mi snad pomůže,“ řekla wimbledonská vítězka.

Poprvé na turnaji jste se pro vítězství opravdu nadřela, do dnešního souboje jste ztratila jen 10 gemů. Je díky tomu postup ještě cennější?
Určitě přijde vhod si takhle máknout, kousnout se a zabojovat. Brutálně ji hnali fanoušci, kurt byl skoro plný. Bylo hezké, že jsem to zvládla i mentálně. Není úplně dobré lehce procházet turnajem, pak je totiž člověk zaskočený, když to náhodou nejde.

Soupeřka na vás rychle vletěla a ovládla první tři gemy. Co jste si v ten moment říkala?
Že to musím vydržet, na začátku do toho šla opravdu extrémně, pozabíjela mi tam míč za míčem. Když někdo hraje takhle, moc toho s tím udělat nejde. Snažila jsem jí potom měnit rytmus, to docela pomáhalo.

V zápase vás evidentně trápil loket. Jak moc vás omezoval?
Bolí při hře, nejvíce při servisu. Podle mého za to mohou i míče, jsou dost těžké. Celkově tady spoustu hráčů bolí ruce. Vzala jsem si během zápasu prášek, což dělám nerada. Ale už jsem toho měla dost, sáhla jsem si na dno sil. Program je opravdu masakr.

V sobotu jste dohrála až o půl jedné ráno. Kdy jste se vůbec dostala do postele?
Ještě jsem se chvíli protahovala a co nejrychleji jsme odjeli na hotel. Neusnete hned, když jste rozpumpovaní po zápase, ale asi v půl třetí se mi to povedlo. Můj problém je spíš, že nevydržím spát dlouho. Vstávala jsem v půl osmé a byla jsem fakt jetá. V pondělí jsem byla nevyspalá, ani jsem netrénovala. A dneska mi dali hned první zápas. Moc mě tu nešetří. Už se těším, až se pořádně vyspím.

Podepsala se na vás únava i na kurtu?
Rozhodně, i soustředění na zápas je vysilující. Navíc bylo celkem vedro. S tím mi pomohlo, že zavřeli střechu. Díky bohu!

Zavřeli ji v průběhu utkání…
To jsem ještě v životě neviděla. Říkám si: „Co to je za vtip?“ Obě jsme byly dost zaskočené, ani nám to neřekli.

Po prohraném prvním setu jste si vyměnila několik slov s trenérem Janem Hernychem. O čem jste se bavili?
Postěžovala jsem si, že mě prostě bolí ruka. On mi říkal, ať se snažím stát u lajny, ať mě tolik nerozběhává. Ať to trochu mixuju, bylo totiž vidět, že nereaguje moc dobře na kraťasy. Její hra je nepříjemná, střílí do toho. Člověk toho musí co nejvíce vrátit.

Po postupu do singlového čtvrtfinále jste se odhlásila z deblové soutěže. Bylo to obtížné rozhodování?
Herňa do mě dost hustil, ať se vyndáme. Říkala jsem, že nechci, protože to je Bářin poslední turnaj. Napsali jsme jí, ona odpověděla, že obě musíme být na sto procent, jinak to nejde. A já jsem fakt nevěděla, co bych už na kurtu dělala. Byla jsem smutná, obrečela jsem to, ale zdraví je přednější. Bára je v tomhle super, nenutila mě jít hrát. Hezké, že to tak vzala. Je opravdu skvělý člověk.

Odstoupit ze čtyřhry jste musela i na Wimbledonu. Nepřemýšlíte, že s přibývajícími úspěchy ve dvouhře byste debl příště oželela?
Na Wimbledonu ode mne nikdo nečekal, že dojdu až pro titul. Tady jsem chtěla hrát hlavně kvůli Báře. Nicméně, když se člověku nedaří, tak debly pomáhají. Moc mě mrzí, že se musíme z turnaje vyndat. Zdraví je ale přednější a singly jsou pro mě důležitější. Musím se nad tím zamyslet, turnajů je fakt hodně a je to náročné.

Ve čtvrtfinále nastoupíte proti Američance Madison Keysové. Co od ní očekáváte?
Před turnajem jsme spolu trénovaly a musím říct, že Maddie hraje parádně, úžasně podává. Prožívá skvělou sezonu, očekávám tedy velkou bitvu. V grandslamovém čtvrtfinále se může stát cokoliv a já na kurtu nechám všechno, co ještě v sobě mám.

US Open (muži, ženy, USA, 65 000 000 USD, tvrdý povrch)
Osmifinále dvouhry žen
Peyton Stearnsová (USA, 59.) – MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (9.) 7:6(3), 3:6, 2:6