Symbolický konec po pětisetové bitvě. Rekordman v počtu nastřílených es ukončil kariéru

- Jan Vojkůvka

Byl to tak trochu symbolický poslední zápas kariéry. Americký bomberman John Isner svedl se svým krajanem Michaelem Mmohem ve druhém kole US Open dramatickou čtyřhodinovou řež, ve které neudržel vedení o dva sety. Po těsné porážce 6:3, 6:4, 6:7(3), 4:6, 6:7(7) odcházel z kurtu v slzách, nejdelší etapa jeho života totiž zamířila do finiše.

„Je to těžké, ale chci věřit, že jsem dřel, jak jen mohl,“ říkal před svým odchodem z dvorce, na kterém mu po posledním utkání kariéry aplaudovalo domácí publikum. Byl to poslední potlesk pro osmatřicetiletého a 208 centimetrů vysokého Američana v jeho tenisové části života.

Isner se vryl do paměti tenisových příznivců nejen tím, že dokonale na servisu využíval své výšky, ale i solidní mezihrou. Rekordman v počtu es, kterých na okruhu ATP v 770 zápasech nastřílel 14 411, se také zasloužil o tenisovou revoluci.

I kvůli němu totiž byly na grandslamových turnajích provedeny změny a zavedly se v pátých setech tiebreaky. Vše začalo na Wimbledonu v roce 2010, kdy v úvodním kole zápolil s Nicolasem Mahutem tři dny a celkem 11 hodin a pět minut čistého času, než jej porazil 70:68 v rozhodující páté sadě.

A právě Isner byl i u dalšího extrémně dlouhého zápasu, když v roce 2018 ve Wimbledonu prohrál v semifinále s Kevinem Andersonem v pátém setu 24:26. Anderson pak o dva dny později ve finále proti Novakovi Djokovičovi sotva chodil a začaly se dít změny, na jejichž konci byly právě zmíněné tiebreaky v pátých setech. Deník New York Times tehdy dokonce vyzval, aby se nové pravidlo jmenovalo po Johnovi Isnerovi.

Bývalá světová osmička vyhrála během kariéry 16 titulů na okruhu ATP. Isnerovým grandslamovým maximem bylo již zmíněné semifinále Wimbledonu z roku 2018. K tomu si americký servisman připsal osm deblových trofejí a v roce 2011 vítězství v Hopman Cupu.