Vondroušová je stále k nezastavení! A pomáhá jí i talisman od malého Vincenta

- Michal Hladký

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU – Jako kdyby proti sobě nastoupila dvojčata. Markéta Vondroušová a Italka Martina Trevisanová si byly na kurtu nesmírně podobné, nikoliv však vzhledově, ale herním stylem. Druhé kolo US Open rozhodly nevynucené chyby, jichž tenistka z Florencie natropila 40. A možná také talisman pro štěstí, který s sebou Markéta Vondroušová nosí od wimbledonského semifinále.

Markéta Vondroušová se ve Flushing Meadows prezentuje nesmírně soustředěně. Nezastavila se ani ve 2. kole, když Italku Trevisanovou přehrála za hodinu a 20 minut po setech 6:2 a 6:2. „Předvedly jsme dost dobrých výměn. Její tenis je podobný mému, nešlo o nic jednoduchého. I když skóre vypadá lichotivě, tak jsem se docela nadřela. Ale stále hraju dobře, za což jsem moc ráda,“ nechala se slyšet wimbledonská šampionka.

Vyhrála jste devátý grandslamový souboj v řadě. Nezapomněla jste prohrávat?
Podle výsledků to asi nevypadá, ale zápasy tu jsou dost náročné. Hlavně ten dnešní, bylo vedro a hrály jsme, vzhledem k výsledku, docela dlouho. Spíše je to o tom udržet nervy a chladnou hlavu.

Na kurtu působíte poměrně sebevědomě. Začínáte si díky úspěchům více věřit?
Na předchozích turnajích jsem byla docela nervózní, nevěděla jsem totiž, co od sebe čekat. Teď se cítím v pohodě. Hru zezadu mám docela jistou, takže si ve výměnách věřím. Jsem ráda, že to jde takhle dobře. Dnešní zápas byl dost zrádný, bojovala do posledního míče. Hrály jsme docela podobně, takže se mi chvílemi zdálo, že mám proti sobě zrcadlo.

Výsledek 6:2, 6:2 je možná pro soupeřku trochu krutý. K vidění byla spousta vyrovnaných gemů…
Bylo důležité, že jsem si podržela servis na 4:2. Kdyby srovnala na 3:3, měla bych ještě co dělat. Tam jsem zahrála dobře. Grandstand je trochu rychlejší než ostatní kurty, takže jsme si na povrch obě zvykaly.

Ve 3. kole narazíte na Jekatěrinu Alexandrovovou. Víte, co můžete očekávat?
Na začátku roku v Adelaide jsem ji porazila ve třech setech. Ona hraje na betonech skvěle, takže mě nečeká nic lehkého. Útočí, docela do toho pálí. Musím být na nohách a zkoušet se z toho tlaku dostávat. Záleží i na servisu, když podává dobře, tak je to hrozně těžké. Uvidíme, ale známe se docela dost.

Na US Open hrajete ještě čtyřhru po boku Barbory Strýcové. Co to pro vás znamená?
Hrály jsme spolu v roce 2019 na Australian Open, kdy to bylo skvělé (Češky tehdy pronikly až do semifinále, pozn. red.). Bára je super člověk, máme spolu skvělý vztah. A já si moc vážím toho, že si mě vybrala pro svůj poslední debl. Zápasy jsou teď specifické, je vidět, že si tenis hlavně užívá.

Skamarádila jste se už se synem Strýcové – malým Vincentem?
Myslím, že ano. Před semifinále Wimbledonu mi dal obrázek, který jsem si na radu Báry dala do bagu. Měl mi přinést štěstí, což se také stalo. (usmívá se) Od té doby ho tam stále mám.

US Open (USA, 65 000 000 USD, tvrdý povrch)
2. kolo dvouhry žen
Martina Trevisanová (ITA, 58.) – MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (9.) 2:6, 2:6