US Open: Vondroušová nadělila kanára, dál míří i tři krajanky. Strýcová odehrála singlovou derniéru

- Redakce

Grandslamové US Open pokračovalo druhým hracím dnem hlavní soutěže. Linda Nosková porazila v prvním kole Američanku Brengleovou za pouhých 52 minut 6:2 a 6:1. Bez ztráty setu pokračuje i Marie Bouzková, jež vyzrála na Američanku Kruegerovou. Wimbledonská šampionka Markéta Vondroušová nadělila kanára Korejce Han. Karolína Plíšková Rumunce Ruseové povolila jen pět gemů. Barbora Strýcová odehrála svůj poslední singlový zápas kariéry. Barbora Krejčíková překvapivě končí, když na úvod podlehla Italce Bronzettiové.

Plíšková bez větších potíží postoupila
Karolína Plíšková (25.) nezaváhala. V úvodním kole US Open přehrála Rumunku Elenu-Gabrielu Ruseovou (167.) za hodinu a 18 minut po setech 6:1 a 6:4 a postoupila do další fáze závěrečného grandslamu sezony.

Česká tenistka v utkání působila dobře na servisu, o který přišla jen jednou. Z prvního podání pak získala 83 % výměn, nasázela k tomu 11 es. Ruseová si v úvodu druhé sady nechala ošetřit pravděpodobně kotník, nicméně ani to jí nepomohlo na Češku vyzrát.

„Jsem stále nasazená, takže los v úvodu nemám tak brutální jako na jiných turnajích. Měla jsem přijatelnější soupeřku než v Paříži a na Wimbledonu, takže fajn start. Výkon docela sebevědomý na to, že jsem toho v poslední době moc nevyhrála,“ uvedla rodačka z Loun.

Karolína Plíšková ve 2. kole narazí na Francouzku Claru Burelovou (62.)

Vondroušová začala v New Yorku suverénně
Markéta Vondroušová (9.) vstoupila do závěrečného grandslamu sezony suverénním způsobem. V úvodním kole US Open přehrála úřadující wimbledonská šampionka za rovnou hodinu 6:3 a 6:0 jihokorejskou kvalifikantku Na-Lae Han (241.).

Úvod zápasu dvou levorukých tenistek nabídl sérii pěti ztracených podání, přičemž o krok napřed byla vždy česká jednička. Jednatřicetiletá Asiatka držela výsledkově krok pouze do stavu 4:3, poté už získávala gemy pouze Vondroušová.

„Koukali jsme na ni na videích, ale moc jsme ji neznali. Má trošku specifický styl, její servis je možná pomalý, ale skoro se z něj nedá nic zahrát. Navíc podává levou rukou. Všechno bylo takové jiné. Navíc první set jsem byla dost nervózní, úvodní kola jsou vždycky zrádná a ona už tu měla z kvalifikace tři zápasy odehrané. Ale pak už to šlo dobře,“ těšilo wimbledonskou vítězku.

Ta ve druhém kole narazí na Martinu Trevisanovou (ITA, 58.). 

Nosková je poprvé ve 2. kole US Open
Pouhých 52 minut potřebovala Linda Nosková (41.) k tomu, aby při své druhé účasti na US Open postoupila poprvé do druhého kola. Osmnáctiletá Češka neměla zkraje úterního programu slitování s o patnáct let starší Američankou Madison Brengleovou (103.).

Nosková dokázala trestat soupeřčino slabé podání, které získala v šesti ze sedmi případů, nastřílela 34 vítězných míčů (její protivnice jen pět) a zvítězila hladce po setech 6:2 a 6:1.

„Na první kolo, které není na grandslamech nikdy lehké, to byl pro mě dobrý zápas. Nehrála jsem úplně to nejlepší, co jsem mohla. Ale ani to nejhorší. Nějaký lehký nadprůměr stačil, takže na rozehrání fajn,“ okomentovala svůj výkon Nosková.

V příští rundě narazí na pátou nasazenou Tunisanku Uns Džábirovou (5.), kterou přehrála na lednové pětistovce v Adelaide.

Bouzková potvrdila roli favoritky
Marie Bouzková (31.) zvládla stejně jako loni úvodní kolo na US Open. Česká favoritka se na postup přes Američanku Ashlyn Kruegerovou (120.) pořádně nadřela, když zvítězila po bezmála dvou hodinách boje 7:5 a 6:4.

Nasazená jednatřicítka Bouzková prohrávala v první sadě už 1:4, dokázala ale srovnat a posléze uspěla v koncovce. Osmý gem při podání Češky nabídl hned třináct shod a šest neproměněných brejkbolů Kruegerové. Bouzková ve druhém dějství sice nevyužila náskok 4:2, poslední dva gemy utkání ale získala na svou stranu.

„Ani za stavu 1:4 jsem jí první set nechtěla dát. Přeci jen je to hráčka, která hodně střílí a dobře servíruje. Bylo by těžké utkání obracet. Jsem ráda, že jsem zvládla gem na 4:4, ten byl pravděpodobně klíčový,“ řekla o úvodním souboji česká tenistka, kterou v dalším kole čeká Chorvatka Petra Martičová (37.).

Krejčíková překvapivě končí
Barbora Krejčíková (12.) v roli velké favoritky nestačila na Italku Luciu Bronzettiovou (76.), které v první rundě US Open podlehla za dvě hodiny a devět minut po setech 4:6 a 6:7(3).

První set nabídl vyrovnanou bitvu, kterou rozhodla devátá hra a brejk italské tenistky. Ve druhé sadě rodačka z Ivančic tahala od začátku za kratší konec, dokonce prohrávala 0:4, avšak dokázala se dostat zpátky do hry a dotáhla set do tiebreaku.

Jenže k velkému comebacku nedošlo, Italka zdramatizování souboje nedopustila a dějství ovládla. Krejčíková tak prohrála už počtvrté v řadě, a to i kvůli 49 nevynuceným chybám.

„Z mého pohledu to byl nejlepší výkon od Wimbledonu. Každý zápas je lepší a lepší. Důležité momenty, kdy se to láme a mám šance odskočit, neuhrávám. A pak se to otáčí proti mně,“ smutnila Krejčíková.

Strýcová se v New Yorku rozloučila se singlovou kariérou
Svůj poslední kariérní zápas ve dvouhře absolvovala na US Open Barbora Strýcová (430.). Vítězka dvou podniků na okruhu WTA v úvodním kole podlehla Estonce Kaie Kanepiové (133.), a to za hodinu a 38 minut po setech 4:6 a 4:6.

Českou tenistku může obzvlášť mrzet druhá sada, ve které si utvořila vedení 3:1. Jenže její soupeřka se nevzdala, dokázala srovnat a díky brejku v deváté hře dotáhla závěr do vítězného konce.

Strýcová se ve své singlové kariéře nejvýše vyšplhala na 19. příčku světového žebříčku, jejím grandslamovým maximem pak je wimbledonské semifinále z roku 2019.

„Dobrý zápas. Strašně jsem si ho užívala, i když to zní blbě, protože jsem prohrála. Já ale celý týden nemohla najít rytmus, říkala jsem si, že to bude úplná tragédie a sotva uhraju nějaký gem. Jenže v zápase jsem se cítila dobře, vlastně to byl dost kvalitní tenis,“ popsala Strýcová svou singlovou derniéru.

Murray vyhrál dvoustý grandslamový zápas
Na cennou kariérní metu dosáhl na US Open Andy Murray (37.), jenž zapsal svou grandslamovou výhru číslo 200. V úvodním kole turnaje totiž smetl Francouze Corentina Mouteta (72.), a to za dvě hodiny a 58 minut po setech 6:2, 7:5 a 6:3

Světová sedmička Garcíaová končí
Už v prvním kole US Open vypadla loňská semifinalistka Caroline Garcíaová (7.). Francouzská hvězda nakupila v souboji s čínskou kvalifikantkou Ja-fan Wang (114.) 34 nevynucených chyb a prohrála po setech 4:6 a 1:6. Devětadvacetiletá Wang zaznamenala 59. letošní vítězství, drtivá většina z nich pochází z okruhu ITF.

Vybrané zápasy 2. hracího dne US Open

1. kolo ženské dvouhry
LINDA NOSKOVÁ (41.) – Madison Brengleová (USA, 103.) 6:2, 6:1
Ashlyn Kruegerová (USA, 120.) – MARIE BOUZKOVÁ (31.) 5:7, 4:6
Na-Lae Han (KOR, 241.) – MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (9.) 3:6, 0:6
KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (25.) – Elena-Gabriela Ruseová (ROU, 167.) 6:1, 6:4
Lucia Bronzettiová (ITA, 76.) – BARBORA KREJČÍKOVÁ (12.) 6:4, 7:6(3)
BARBORA STRÝCOVÁ (430.) – Kaia Kanepiová (EST, 133.) 4:6, 4:6

Uns Džábirová (TUN, 5.) – Camila Osoriová (COL, 68.) 7:5, 7:6(4)
Jekatěrina Alexandrovová (20.) – Leylah Fernandezová (CAN, 67.) 7:6(4), 5:7, 6:4
Camila Giorgiová (ITA, 52.) – Jessica Pegulaová (USA, 3.) 2:6, 2:6

1. kolo mužské dvouhry
Ugo Humbert (FRA, 33.) – Matteo Berrettini (ITA, 36.) 4:6, 2:6, 2:6
Daniil Medveděv (3.) – Attila Balázs (HUN, -) 6:1, 6:1, 6:0
Alex Molčan (SVK, 115.) – Grigor Dimitrov (BUL, 19.) 7:6(9), 7:6(5), 1:6, 5:7, 6:7(9)
Andy Murray (GBR, 37.) – Corentin Moutet (FRA, 72.) 6:2, 7:5, 6:3
Carlos Alcaraz (ESP, 1.) – Dominik Köpfer (GER, 75.) 6:2, 3:2 skreč

Kompletní program a výsledky dne naleznete na oficiálním webu turnaje.