Báro, děkujeme! Strýcová odehrála poslední singl kariéry. Na jaký moment nejraději vzpomíná?

- Michal Hladký

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU – Stovky zápasů, dva tituly ve dvouhře a kvanta radosti, kterou během své kariéry Barbora Strýcová rozsévala nejen mezi české fanoušky. Sedmatřicetiletá tenistka na US Open odehrála svou singlovou derniéru. „Byla jsem jako můj syn, zároveň jsem se smála i plakala. Miluji tenis, ale také mám ráda svůj život mimo něj,“ popsala emoce bývalá 16. hráčka světového žebříčku.

Barbora Strýcová vyzvala v úvodním kole US Open o rok starší Estonku Kaiu Kanepiovou, které na kurtu číslo 15 podlehla za hodinu a 38 minut po setech 4:6 a 4:6. Utkání nechybělo nic, co Češku zdobilo během její kariéry. Bojovnost, chytrost i emoce.

„Dobrý zápas. Opravdu jsem si ho užívala, i když to zní blbě, protože jsem prohrála. Celý týden jsem nemohla najít rytmus, říkala jsem si, že to bude úplná tragédie a sotva uhraju nějaký gem. Jenže v zápase jsem se cítila dobře, vlastně to byl dost kvalitní tenis,“ popsala Strýcová svou rozlučku s dvouhrou.

Během zápasu jste si počítala na prstech, kolik už jste vyhrála gemů. Snažila jste se odlehčit situaci?
Jo, nechtěla jsem začít brečet, potřebovala jsem zůstat veselá. Musela jsem se smát a mít radost. Vybrala jsem si i rozviklanou lavičku, sedla jsem si a vyskočilo to se mnou. Musela jsem si přesednout. (usmívá se) Pak jsem si myslela, že máme na kurtu jestřábí oko, tak jsem chtěla zkontrolovat jeden míč. Rozhodčí na mě: „Vy ho ale nemáte!“ Mně vůbec nedošlo, že tam nejsou čároví rozhodčí a dopady se určují elektronicky. Já tyhle vymoženosti nemám ráda. Nebo dotek sítě. Můj servis letí metr nad ní a rozhodčí mi řekne, že mu mašina zahlásila teč.

Tak jste se musela trochu rozčílit…
No jasně, bez toho bych nemohla odejít. Zrovna to přišlo v takový blbý moment, ale co už.

Na okruhu jste vydržela opravdu dlouho, na což můžete být pyšná. A pak prohrajete poslední singlový zápas se soupeřkou, co je ještě starší. Neštve to trochu?
Ani ne, radši prohrát s takovou holkou, než aby mě nějaká sedmnáctka honila ze strany na stranu a dala mi kouř 2:6, 2:6. S Kaiou se dlouho známe, jsme takové dvě staroby.

Věděla, že končíte?
Asi jo, u sítě se mi omluvila. (smích) Jsem zvědavá, kdy bude končit ona. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Barbora Strycova? (@barborastrycova)

Diváci na kurtu skandovali „Báro, děkujeme!“
Bylo to krásné, úplně mě to rozbrečelo. Na celý zápas se přišla podívat i Markéta Vondroušová, to od ní bylo krásné. Dívala se i Andy (Sestini Hlaváčková), spousta dalších kamarádů a známých. Že se mnou zůstali takhle do večera, je prostě hezké. A i na tom malém kurtu byla hezká atmosféra.

Na jaký moment ze své singlové kariéry budete nejraději vzpomínat?
Na moje dva vyhrané turnaje v Linci a Québecu. Samozřejmě na Wimbledon v roce 2019, ale třeba také na spoustu zápasů, které jsem hrála na Australian Open. Určitě bych zmínila i Fed Cup proti Americe a Sofii Keninové. Ale je toho spousta.

Na Instagramu jste se pochlubila fotkou se Shaquillem O'Nealem, legendárním americkým basketbalistou. Je za ní nějaký příběh?
Ty kráso, tak pozor! Já bych v životě nikoho nepožádala o fotku, na to se moc stydím. Šel si koupit kávu, tak jsme ho se ségrou a Vincentem odchytli. Shaq byl naprosto rozkošný, plácal si s ním, dával si pěstí. Nicméně Víňa se trochu bál, tak jsem se modlila, aby nezačal plakat. Já na něj koukala a nevěřila, co je to za chlapa. Jak hora! Má 216 centimetrů, ale já jsem mu byla pod kolena. Byl to jediný člověk, se kterým jsem se takhle nechala vyfotit. Kdybych neměla Vincenta, pro kterého jsem to chtěla na památku, tak to v životě neudělám.

US Open (muži, ženy, USA, 65 000 000 USD, tvrdý povrch)
1. kolo ženské dvouhry
BARBORA STRÝCOVÁ (430.) – Kaia Kanepiová (EST, 133.) 4:6, 4:6