Už přes rok na marodce. Bývalá světová sedmnáctka vynechá i US Open, návrat se ale údajně blíží

- Jan Vojkůvka

Bývalý sedmnáctý hráč světa Reilly Opelka se stále nemůže vrátit na kurty. Ani rok po svém odchodu na marodku není připraven hrát zápasy. Byť je jeho operovaná kyčle už podle všeho v pořádku, tentokrát jej trápí zápěstí. Kvůli tomu se nevrátí ani na US Open, kde měl startovat.

Náročných 12 měsíců má za sebou vytáhlý americký servisman, jenž během loňské sezony vystoupal až na 17. místo světa. V průběhu roku jej ale začala trápit kyčel, kvůli které odehrál poslední zápas na srpnovém turnaji ve Washingtonu. A od té chvíle se na kurtech neobjevil...

Hned v srpnu podstoupil náročnou operaci zmíněné kyčle, avšak rehabilitace se začala výrazně protahovat. Očekávaný návrat zkraje této sezony nevyšel a Opelka postupně ohlašoval další a další zmeškané turnaje. Jako cíl comebacku si nakonec vybral severoamerickou tour před US Open, jenže ani to nevyšlo.

Opelka sice hlásí, že kyčel už je v pořádku a připravená na zápasové zatížení, avšak problémy se objevily u jeho zápěstí, v němž pociťoval při tréninku bolesti. Nakonec se tak rozhodl neriskovat a odhlásil se i z US Open, které startuje za dva týdny.

Jelikož se nestihl vrátit na kurty během tohoto srpna, v tichosti zcela zmizel ze světového žebříčku. Po turnaji ve Washingtonu totiž odepsal i poslední své body. Jakmile se ale rozhodne na okruh vrátit, bude se moci spolehnout na chráněný žebříček, kterým by mělo být právě 17. místo, na němž figuroval loni po akci ve Washingtonu.

Kdy ale k návratu dojde? To Opelka prozatím nespecifikoval. Svým příznivcům sdělil, že návrat je blízko a že se vrátí v životní formě. Po odhlášení z US Open zůstává v jeho kalendáři jako nejbližší akce Ultimate Tennis Showdown ve Frankfurtu v polovině září. Existuje ale velká pravděpodobnost, že ani v Německu startovat nebude.