Mladé Češky ochutnávají život šampionů: Aby si lidi pamatovali naše jméno

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Ve 14 letech sama do Austrálie? „Vždyť jsi ještě netelefonavala s mámou, co jsme tady!“ směje se Denise Hindové o tři roky starší deblová parťačka Johana Marková. Obě nechaly doma rodinu i školu a vyrazily na juniorské Australian Open, aby se přiblížily velkému snu – jednou se živit milovaným tenisem.

Když jste tak blízko nejlepším tenistům světa, nelze si ani přát nic jiného. Na chodbě potkáváte Federera, Nadala, sestry Williamsovy a do toho dostáváte ochutnat servis velkých tenisových hvězd: vynikající fitko nebo masáže od rána do večera. Takhle skvěle se tady totiž pořadatelé starají i o juniorské hráče.

Není divu, že spousta nadějných tenistek se právě na Austalian Open utvrdí v tom, že jejich životní volba je správná. Své by o tom mohly říct Karolína Plíšková nebo Barbora Strýcová, které tady v Melbourne obě dříve vyhrály juniorskou dvouhru.

Dokud to tady nepoznáte, ani nevíte, o co vlastně bojujete. Strašně bych si přála jednou tady hrát jako dospělá. Loni jsem se vrátila z US Open a hrála jsem potom jako nikdy, říká zkušenější Johana Marková, která je prý trochu vychovatelkou pro svojí o tři roky mladší parťačku Denisu Hindovou

Ta je na juniorském grandslamu úplně poprvé a není se čemu divit – je jí totiž zatím jenom 14 let. Mezi singlistkami na Australian Open je tak hráčka s nepříjemným bekhendem úplně nejmladší. I přesto bez potíží přešla první kolo, když výsledkem 6:1 a 6:2 porazila Australanku Selinu Turuljaovou.

MÁMU NAHRADÍ TRENÉRKA

Když se na hotelu potkávají ve výtahu s ostatními soupeřkami, je občas cítit rivalita a napětí. S některými se dá skamarádit, ale někdy to fakt nejde, berou to hrozně vážně, říká Johana Marková. 

O moc lepší soužití je nečeká ani ve škole, kde obě tenistky kvůli tenisovém snu jen těžko zapadají do kolektivu. Znám jenom jména spolužáků. Když jsem jednou měla nahlásit, kdo chybí, vůbec jsem nevěděla. Myslím, že mě mají rádi a fandí mi, ale tolik mě neberou,“ říká Marková, která kvůli absencím studuje s individuálním plánem.

To Denisa Hindová zatím poslední ročník základní školy zvládá bez větších výpadků, ale ani ona to nemá v kolektivu lehké. Měla jsem problém, aby se se mnou spolužáci bavili. Jednou jedu do Asie, jednou do Austrálie, asi mi trochu záviděli... Mám ale úžasnou třídní, říká talentovaná tenistka. 

Odměna je teď sladká – obě mladé Češky měly možnost potkat Rafaela Nadala nebo Rogera Federera. V Melbourne nejdřív sledovaly jejich trénink a pak si s oběma hvězdami udělaly fotku. Nadal byl mnohem milejší než Federer. Ale už toho mají taky asi dost, pořád se podepisovat, popisuje Hindová čerstvé dojmy.

Mně se víc líbil Nadal kvůli tréninku. To je prostě dříč, na tréninku strašně jel a střílel tam třístovky. Bylo vidět, že hrál naplno, i když hrál den před tím čtyři a půl hodiny, popisovala s nadšením Johana Marková.

Stesk po domově je tak rázem pryč. A pokud přeci jenom nějaký přijde, pomůže na cestách třeba trenérka. Někdy mě to chytí, hlavně po prohraném zápase, kdy se mi začne fakt stýskat. Ale to nikde radši neříkám. Trenérka mi mámu občas zastoupí, říká Johana Marková.

No jo, vždyť jsi ještě netelefonovala s mámou, co jsme tady! vypálí na Denisu Hindovou. Ta na domov sice myslí, v hlavě má ale momentálně trochu jiné myšlenky. Chci, aby jednou, až se řekne Hindová, všichni věděli, kdo to je a co to jméno znamená,“ zasní se.

„A co budeš dělat, až se vdáš?“ směje se její starší parťačka.

Na tohle talentované Češky opravdu zatím nemyslí.