Supersilná česká generace. Šesté finále na grandslamu od roku 2019 a unikátní double

- Marek Bartošík

Účast ve finále dvouhry na grandslamovém turnaji je obrovský úspěch, na který drtivá většina tenistů a tenistek nikdy nedosáhne. O to je neuvěřitelnější, že má Česká republika v posledním desetiletí spoustu želízek v ohni až do vyvrcholení turnaje velké čtyřky. Jen od začátku roku 2019 postoupila do finále grandslamové dvouhry šestkrát Češka!

Když Markéta Vondroušová ve čtvrtek proměnila mečbol v semifinále Wimbledonu proti Elině Svitolinové, postarala se o další významný úspěch českého tenisu. Čtyřiadvacetiletá hráčka se probojovala do grandslamového finále podruhé v kariéře a navázala na svou kamarádku Karolínu Muchovou, jež dosáhla stejné mety před měsícem na pařížském Roland Garros.

Česká účast ve finále dvou po sobě jdoucích grandslamů je přitom velkým unikátem. V historii samostatné České republiky se tak stalo teprve počtvrté, ovšem už potřetí za posledních pět ročníků!

Předloni se na Roland Garros radovala z triumfu Barbora Krejčíková, pouhý set scházel ve stejné sezoně Karolíně Plíškové k vítězství na Wimbledonu.

V památném tenisovém roce 2019 si zahrály o trofej Petra Kvitová na Australian Open a Markéta Vondroušová na Roland Garros, obě však zůstaly těsně pod vrcholem.

Stejný kousek se vydařil ještě Janě Novotné (Wimbledon) a Heleně Sukové (US Open) v roce 1993. Ani jedna ale nenašla recept na prakticky neporazitelnou Steffi Grafovou.

Vondroušová bude v sobotním finále Wimbledonu proti Tunisance Uns Džábirové usilovat o to, aby se stala po Petrovi Kordovi, Janě Novotné, Petře Kvitové a Barboře Krejčíkové pátou grandslamovou vítězkou v historii České republiky.

Přehled finalistů z ČR od roku 1993
2023: Karolína Muchová (Roland Garros), Markéta Vondroušová (Wimbledon)
2021: Barbora Krejčíková (Roland Garros), Karolína Plíšková (Wimbledon)
2019: Petra Kvitová (Australian Open), Markéta Vondroušová (Roland Garros)
2016: Karolína Plíšková (US Open)
2015: Lucie Šafářová (Roland Garros)
2014: Petra Kvitová (Wimbledon)
2011: Petra Kvitová (Wimbledon)
2010: Tomáš Berdych (Wimbledon)
1998: Petr Korda (Australian Open), Jana Novotná (Wimbledon)
1997: Jana Novotná (Wimbledon)
1993: Jana Novotná (Wimbledon), Helena Suková (US Open)

Poznámka: Šampioni jsou označeni tučně.