Bylo to tip top, říká o nasazení Bouzková. Po incidentu v Paříži přestala sledovat sítě

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA – Na tiskovku dorazila ve stylové wimbledonské kšiltovce s jahodami. Marie Bouzková úspěšně vykročila na travnatém grandslamu za obhajobou loňského čtvrtfinále, když nedala šanci švýcarské kvalifikantce Simoně Waltertové (6:1, 6:4). Na sociálních sítích, kde fanoušci zpravidla gratulují postupujícím, ale stále schytává kritiku za incident z nedávného Roland Garros. Bouzková tehdy se svou parťačkou Sarou Sorribesovou Tormovou upozornila umpirového sudího na to, že jejich soupeřka Miju Katóová nešťastně zasáhla podavačku míčků.

„Doufám, že se do podobné situace už nikdy nedostanu. Kdybych tam byla sama, asi bych už vůbec na nic neupozorňovala. V neděli jsem poprvé po dlouhé době dala fotku na Instagram, ale raději jsem se nekoukala do komentářů,“ vyprávěla Marie Bouzková po postupu do druhého kola Wimbledonu.

Pod příspěvkem české tenistky se opět strhla lavina negativních komentářů, jež připomínají nešťastnou událost z deblového osmifinále Roland Garros. Miju Katóová tehdy odehrála míček mimo výměnu přes síť a zaskočila tím podavačku míčků, která se posléze rozbrečela. Bouzková se Sorribesovou Tormovou postoupily po diskvalifikaci soupeřek do čtvrtfinále, kde neuspěly.

„Opravdu jsem nečekala, že se to takhle rozmázne. Týden potom jsem si musela vymazat sociální sítě, protože ona o tom pořád povídala dál a dál. Bylo divné, že když si to všechno zavinila, že to ještě otočila na svou stranu. My jsme naopak v mnoha očích ty špatné, přitom jsme nic neudělaly,“ představila svůj pohled na věc Bouzková.

Fanoušci zazlívali Češce a Španělce především jejich smích při konverzaci na lavičce. To vše v době, kdy rozhodčí řešili, zda Katóovou diskvalifikovat, a odebrat jí tak i finanční odměnu a body za turnaj.

„Řekla jsem Sáře něco, co není gramaticky správně, a ona se tomu zasmála. Na videu to vypadalo, že se nevhodně smějeme jim. Ale tak to vůbec nebylo. Internetem kolovalo asi patnáctivteřinové video, kde ona trefuje míč a hned se běží sběračce omluvit. A pak střih, jak my se smějeme. To bylo všechno strašně zkreslující,“ řekla Bouzková.

Vášně ale naštěstí utichají, a tak se loňská čtvrtfinalistka Wimbledonu může soustředit na obhajobu svého nejlepšího grandslamového výsledku. Před rokem dokázala v All England Clubu vyzrát i na francouzskou hvězdu Caroline Garcíaovou a podlehla až ve čtvrtfinále Tunisance Uns Džábirové.

„Když jsme sem ve středu přijeli, všechno se mi vybavilo. Uvidíme, jak to půjde dál. Minimálně jsem ráda za tento zápas. Mám po delší době nějakou výhru a budu se připravovat na další,“ hlásila Bouzková, která rychlou výhrou proti Simoně Waltertové přerušila šňůru čtyř porážek.

„Dobře jsem začala a tu úroveň jsem držela skoro do konce. V závěru se blbě sešlo pár míčků. Hlavně ten první gem, kdy jsem chtěla utkání doservírovat. Soupeřka potom zahrála pár bodů dobře a já jsem začala být pasivní. Jsem ráda, že jsem ten poslední gem vybojovala,“ poznamenala Češka.

Na los si turnajová dvaatřicítka rozhodně nemohla stěžovat, v pavouku nebylo mnoho slabších hráček než Waltertová. „Máme celoroční žebříčkový systém a jsem ráda, že mi to sem vydrželo. Pomůže mi, když nemusím hned na nějakou nasazenou soupeřku. Bylo to tip top,“ doplnila v dobré náladě poslední z nasazených účastnic.

Ve druhém kole ji čeká vítězka utkání mezi Italkou Lucreziou Stefaniniovou (111.) a loučící se Estonkou Anett Kontaveitovou (81.).

Wimbledon (GBR, 44 700 000 GBP, tráva)
1. kolo ženské dvouhry
MARIE BOUZKOVÁ (33.) – Simona Waltertová (SUI, 116.) 6:1, 6:4