Děsivé tajemství Kyrgiosova návleku. Žádný estetický doplněk, realita je mnohem hrozivější

- Jan Vojkůvka

Nick Kyrgios je muž mnoha tváří. Na tenisových dvorcích se občas chová jako rozmazlený spratek, jindy potvrzuje svůj skvělý talent a jeho kontroverzní chování je kořením tenisu. Mimo kurt na veřejnosti mnohdy ukazuje, jak velké srdce má a neváhá pomoci potřebným penězi či nákupem potravin a dalších životně důležitých věcí. V soukromí je ovšem jeho duše dost křehká, prošel si depresemi, myšlenkami na sebevraždu, dokonce i pobytem v psychiatrické léčebně. A děsivé tajemství ukrývá i jeho dříve nošený pažní návlek... Zakrýval totiž jizvy po sebepoškozování.

Osmadvacetiletý Kyrgios je tenistou, který umí hrát fantasticky, ale také na kurtu způsobuje velké problémy. Často sbírá obří pokuty, když ho zápas nebaví, tak ho klidně vypustí, dohaduje se s diváky... Jakmile ale sleze z kurtu, je zcela jiným člověkem. Během pandemické krize v Austrálii pomáhal potřebným nákupy potravin či vody, když hořely australské lesy, finančně pomáhal a snažil se přimět také k pořádání exhibice, ze které pak veškerý výtežek šel na pomoc obětem těchto požárů.

Kyrgios je zkrátka mužem, který budí emoce, ať už pozitivní, nebo negativní. Australan má však ještě jednu odvrácenou tvář. Už v roce 2020 přiznal, že trpěl depresemi, loni pak na svém Instagramu připustil, že pomýšlel dokonce na sebevraždu. A nyní odhalil další temné tajemství, které se původně snažil před světem skrývat.

V letech 2018 a 2019 si procházel hodně těžkým obdobím a náhle začal nosit pažní návlek. To je zajímavý estetický doplněk, který sportovcům pomáhá také v podpoře svalů horních končetin při velké svalové zátěži (podobné návleky se používají také na lýtka či stehna).

Kyrgiosův návlek však byl určen k něčemu úplně jinému...

Tehdy v roce 2019 měl jedno z nejhorších období života. Sžíraly ho deprese, které jej trápily už od roku 2018 a situace došla už opravdu daleko. „Pil jsem, jedl spousty prášků, přišel o vztah se svou rodinou, všechny blízké přátele jsem od sebe odháněl. A začal jsem si ubližovat,“ připustil sebepoškozování v rozhovoru během loňského natáčení dokumentární série pro Netflix, který vydá díl s Nickem Kyrgiosem ve středu 21. června.

„Celou ruku jsem měl pokrytou jizvami. To je důvod, proč jsem si vlastně vzal na ruku návlek. Abych to všechno zakryl,“ podotkl. „Ten tlak z očekávání, ty všechny oči, které na mě byly upřeny... nedokázal jsem se s tím vyrovnat. Nenáviděl jsem osobu, kterou jsem byl.“

Kromě pažního návleku často užíval i široká potítka, která rovněž zakrývala jeho jizvy, které si způsobil žiletkou. „Opravdu jsem přemýšlel, jestli chci spáchat sebevraždu,“ pokračoval ve své zpovědi. „Tehdy jsem prohrál ve Wimbledonu. Když jsem se probudil, táta seděl na kraji postele a plakal. To byl pro mě velký budíček,“ řekl, co ho v roce 2019 přinutilo vyhledat odbornou pomoc.

„Říkal jsem si, že v tom nemůžu pokračovat. Skončil jsem na psychiatrickém oddělení v Londýně, abych přišel na své problémy,“ poznamenal.

Život Nicka Kyrgiose se skutečně začal obracet k lepšímu. Své skrývané jizvy postupem času zamaskoval tetováními a psychické obtíže nechal ležet za sebou v minulosti. Stále sice je a bude kontroverzním tenistou, ale chování na kurtu a štěstí v osobním životě jsou dvě naprosto rozdílné věci.