Příprava na Wimbledon vrcholí! Kde se představí české hvězdy?

- Petr Sumbal

Do začátku Wimbledonu už zbývají jen necelé tři týdny, většina elitních tenistů proto ladí formu na turnajích na trávě, tak aby byli na slavný turnaj co nejlépe připraveni. Výjimkou nejsou ani čeští tenisté a tenistky. Jaký je jejich program v následujících dvou týdnech před třetím grandslamem sezóny?

Česká mužská jednička Jiří Lehečka (37.) odstartoval travnatou sezónu tento týden ve Stuttgartu, kde si připsal na čtvrtý pokus první kariérní výhru na tomto povrchu, následně ale vypadl v osmifinále. Před Wimbledonem se ještě jednadvacetiletý tenista představí na turnaji v Londýně (Queen‘s Clubu), kde se představí mimo jiné také Carlos Alcaraz (2.), Holger Rune (6.) nebo Taylor Fritz (8.).

Druhý jistý český účastník mužského Wimbledonu Jiří Veselý (452.) měl po vypadnutí v prvním kole na challengeru v Surbitonu tento týden startovat na challengeru v Nottinghamu, ovšem z něj se nakonec kvůli zablokovaným zádům odhlásil. Žádný další přípravný turnaj už zkušený tenista zřejmě v plánu nemá.

Velké naděje budou jako každý rok během travnaté sezóny vkládány do dvojnásobné wimbledonské šampionky Petry Kvitové (9.). Prvním přípravným turnajem bude pro českou bojovnici ten v Berlíně, kde bude sedmá nasazená. Na tomto turnaji se představí z českých tenistek ještě Karolína Plíšková (18.) a Kateřina Siniaková (54.).

V německé metropoli bude obrovská konkurence, startovat by mělo hned sedm tenistek z první světové desítky, nasazenou jedničkou bude Aryna Sabalenková (2.).

Trochu jiný program volí česká ženská dvojka Barbora Krejčíková (12.), která si příští týden zahraje na turnaji v Birminghamu, kde bude druhá nasazená. Z Češek se na tomto podniku představí ještě Marie Bouzková (33.) a Linda Nosková (50.) a díky chráněnému žebříčku také Barbora Strýcová (682.). Do kvalifikace je přihlášená Tereza Martincová (121.).

Poslední týden před Wimbledonem se odehrají ještě dva WTA turnaje, a to v Bad Homburgu a Eastbourne. Na prvně jmenované akci by měly hrát Nosková a Siniaková a budou mít možnost zde narazit i na světovou jedničku Igu Šwiatekovou, pro kterou půjde o jedinou zkoušku před londýnským grandslamem.

V anglickém městě Eastbourne by neměly chybět Kvitová, Krejčíková, Plíšková a Markéta Vondroušová (53.). Účast na tamním turnaji zvažuje Karolína Muchová (16.). Nasazenou jedničkou turnaje by měla být loňská wimbledonská šampionka Jelena Rybakinová (3.). Kvitová bude na tomto podniku obhajovat loňský titul, příjemné vzpomínky na tamní kurty má také Plíšková, která na nich triumfovala v letech 2017 a 2019.

Hlavní soutěže ve Wimbledonu se zúčastní ještě Linda Fruhvirtová (58.), která však momentálně na žádný přípravný turnaj přihlášena není.