Laver Cup: Tým Evropy přidal světovou čtyřku! Cílem je překazit soupeřům obhajobu

- Jan Vojkůvka

Soupiska týmu Evropy pro letošní Laver Cup začíná vypadat opravdu velmi silně. Přestože v kádru prozatím schází jména jako Novak Djokovič či Carlos Alcaraz, Björn Borg rozhodně buduje vítěznou sestavu. Nejnovějším přídavkem se stal čtvrtý hráč světa Casper Ruud, finalista nedávného Roland Garros.

V evropském výběru pro letošní Laver Cup jsou tak již čtyři jména. Vedle Ruuda už dříve potvrdili svou účast Stefanos Tsitsipas, Andrej Rubljov a vůbec poprvé Holger Rune, který patří ve dvaceti letech mezi největší hvězdy mužského tenisu.

Ruud si zahraje Laver Cup již potřetí. Debutoval v roce 2021 a hrál i loni. Během obou ročníků absolvoval hned první zápasy a v obou dokázal triumfovat. K dalším utkáním se ale nedostal a tak je jeho bilance v této týmové soutěži poměrně skromná. S dvěma výhrami je ale také doposud neporažený.

„Casper je výjimečně talentovaný a oddaný mladý sportovec, který se dostal na vrchol tohoto sportu,“ řekl na jeho adresu nehrající kapitán Borg. „Nepochybuji, že brzy prorazí a vyhraje grandslam. Prokázal, že je pro tým Evropy velkým přínosem jako hráč i spoluhráč.“

Hlavním cílem týmu Evropy je překazit obhajobu týmu Světa. Svět totiž v minulé sezoně vybojoval svou vůbec první trofej v Laver Cupu a přerušil šňůru čtyř vítězství Evropy.

„Bylo mi ctí, že jsem mohl v posledních dvou letech hrát za tým Evropy, že jsem mohl být ve stejném týmu s neuvěřitelnou partou šampionů a s Björnem Borgem jako naším kapitánem,“ uvedl Ruud ke své nominaci. „Ve Vancouveru bude mým cílem udělat vše, co je v mých silách, abych pomohl týmu Evropy získat zpět pohár.“

V nominaci týmu Světa jsou v tuto chvíli také čtyři tenisté – Kanaďan Felix Auger-Aliassime, Američané Taylor Fritz s Francesem Tiafoem a Australan Nick Kyrgios.

Letošní ročník Laver Cupu se bude hrát v kanadském Vancouveru. V Rogers Areně, kde hrají NHL Vancouver Canucks, se bude hrát mezi 22. a 24. zářím.