Další pokus o návrat. Bývalá světová čtyřka už trénuje, na turnajích chybí rok a půl

- Marek Bartošík

Vše nasvědčuje tomu, že na kurtech brzy uvidíme bývalého čtvrtého hráče žebříčku Keie Nišikoriho. Třiatřicetiletý Japonec dlouho patřil do nejužší světové špičky a na elitním okruhu dokázal posbírat 12 trofejí, brzdila ho však častá zranění. Dosud naposledy se představil v ostrém utkání předloni v říjnu na odloženém Masters v Indian Wells.

Zranění kyčle a posléze i kotníku ho na dlouho vyřadilo ze hry, Kei Nišikori se ale snu o dalších triumfech nevzdává. Hvězdný Japonec se už v Bradentonu na Floridě pilně připravuje na svůj comeback, který by se měl uskutečnit na přelomu května a června.

Nišikori o svých záměrech informoval na Twitteru, kde sdílel seznam tří challengerů, jichž se plánuje zúčastnit. Jako první figuruje v jeho seznamu turnaj v americkém Little Rocku (od 29. května), následovat by měly akce v americkém Tyleru a portorickém Palmas del Mar. Všechny zmíněné challengery se budou konat na tvrdém povrchu.

Někdejší světová čtyřka aktuálně nefiguruje v žebříčku ATP, k návratu ale může využít tzv. „chráněného žebříčku“ a případně i divokých karet od pořadatelů, kteří podobně kvalitního tenistu na svých turnajích jistě rádi uvidí.

V uplynulé dekádě byl Nišikori jedním z nejvážnějších konkurentů Novaka Djokoviče, Rafaela Nadala, Rogera Federera a Andyho Murrayho (tzv. „Velké čtyřky“). Na US Open 2014 dokráčel až do finále, kde prohrál s Chorvatem Marinem Čiličem.

O titul neúspěšně bojoval i na čtyřech podnicích kategorie ATP Masters 1000 (Madrid 2014, Miami a Toronto 2016, Monte Carlo 2018). Na grandslamech postoupil celkem dvanáctkrát alespoň do čtvrtfinále, na LOH 2016 v Riu získal bronzovou medaili.