Vzpomínka na Bartyovou? Pak už byla všem osinou v zadku, směje se Kasatkinová

- Jan Vojkůvka

Ruska Darja Kasatkinová během svého pobytu v Abú Zabí na tiskové konferenci zavtipkovala na adresu bývalé tenistky Ashleigh Bartyové. Světové osmičky se přítomní novináři zeptali, co říká na to, že Australanka popsala ve své autobiografii jejich vzájemný zápas z roku 2018 jako chvíli, kdy se odrazila ze dna. „Pak už byla všem osinou v zadku,“ smála se Kasatkinová.

Ve své knize My Dream Time, kterou Bartyová vydala v roce 2022, trojnásobná grandslamová šampionka odhalila, že si při porážce s Kasatkinovou ve třetím kole Wimbledonu 2018 sáhla na úplné dno. Navzdory tomu, že Bartyová vedla v prvním setu 4:1, tak duel nakonec prohrála 5:7, 3:6.

Následoval výbuch zlosti z nezvládnutých emocí, který mířil směrem k jejímu týmu a trenérovi Craigovi Tyzzerovi. Toto chování ji přinutilo nakonec najmout mentálního kouče Bena Crowea, pod jehož vedením se stala zcela jinou tenistkou. Vyhrávala stále více zápasů a především sbírala tituly. Od jejího výbuchu ve Wimbledonu 2018 vyhrála 13 titulů na okruhu WTA a kralovala ženskému tenisu. A to až do března 2022, když nečekaně ukončila kariéru.

„Problém je, že moje dobrá stránka je skvělá, ale moje špatná naopak hrozná. Když vyhrávám, jsem jako milion dolarů, ale když moje taktika nefunguje, postrádám zralost, abych řešila své vlastní problémy a chování,“ popsala se Bartyová ve své knize.

Po porážce s Kasatkinovou a výbuchu zlosti na sobě však zapracovala za pomoci již zmíněného Crowea. A pro ostatní tenistky nastaly krušné časy.

Na to, že duel s Kasatkinovou popsala ve své knize jako klíčový pro svou transformaci, padla řeč v Abú Zabí, kde se na to novináři zeptali právě ruské tenistky. Zejména tedy na to, jaké má vzpomínky na dané střetnutí. A odpověď Kasatkinové? Jak jinak, než zcela upřímná, přičemž stylově protkaná humorem.

„Ten zápas si pamatuju a chovala bych se stejně jako ona,“ řekla bez zaváhání. „Vždyť jsem trefila sedm nebo osm prasátek během shod, brejkbolů nebo za stavu 30 obě,“ vzpomínala.

„Vím, jak se cítila. Byl to dobrý zápas, ale štěstí tehdy stálo na mé straně. Každý mi za to může poděkovat, protože od té doby byla Ash všem osinou v zadku. Je to moje zásluha,“ smála se Kasatkinová od srdce.

Samozřejmě tím Ruska nemyslela, že by Bartyová byla ostatním hráčkám na obtíž. Pouze humorně vyjádřila fakt, že se z Bartyové stala klidná, ale zároveň ohromně silná bojovnice, která začala strhávat dramatické koncovky zápasů na svou stranu, sbírala jeden titul za druhým a jejím standardem bylo postupovat do závěrečných fází turnajů. Příliš brzkých a nečekaných výpadků, až na výjimky, totiž od svého wimbledonského restartu nezažila.