Udělat tohle já, nezahraju si do roku 2025, rýpl si do Djokoviče bouřlivák Kyrgios

- Filip Lefenda

Jako by se fakt, že Novak Djokovič ztratil post světové jedničky, projevoval i na jeho chování na kurtu. V katarském Dauhá sice ve finále proti Murraymu nakonec přeci jen ukončil osmadvacet zápasů trvající sérii bez porážky v podání svého britského rivala, v průběhu utkání se však nevyvaroval výstřelků. Ty neunikly pozornosti Nicka Kyrgiose, často skloňovaného „zlobivého australského dítěte“ profesionálního tenisu.

Ten na svém oficiálním twitterovém účtu s nadsázkou poznamenal, že jemu by za podobné chování, za které vyfasoval v šesté hře Djokovič pouze napomenutí hlavního sudího Carlose Bernardese, byla jistě pozastavena činnost na okruhu až do roku 2025. Srb zlostně napáleným míčem nešťastně trefil do hlavy jednoho z přihlížejících diváků. „Rozhodně jsem nechtěl nikoho trefit, ale stalo se. Musím být opatrnější. Uznávám, že jsem udělal chybu,“ zpytoval po střetnutí svědomí tenista, který stejně jako jeho soupeř letos oslaví třicáté narozeniny.

Čtrnáctý hráč světa Nick Kyrgios, který se stal v tenisovém světě synonymem pro slova jako "malér" či "výstřednost", vyfasoval za své loňské vystoupení na turnaji v čínské Šanghaji trest do konce sezóny. Rodák z Canberry v polovině října okatě vypustil závěr duelu proti Němci Mischovi Zverevovi, za což mu vedení ATP kromě tučné pokuty udělilo také osmitýdenní soutěžní distanc. 

Ze strany Djokoviče se pak nejednalo o jediný finálový incident. Ten druhý následoval v jedenácté hře druhého setu poté, co za stavu 30:30 na příjmu vyhodil za základní čáru jeden ze svých bekhendů. V jindy klidném Srbovi rázem opět vzplál balkánský temperament, což odskákala ranami o zem jeho raketa. Djokovič tak po tomto extempore neztratil pouze míč, ale vinou trestného fiftýnu i celý gem.