Po kriketu a tenisu zkouší další odvětví. Hodlá Bartyová dobývat další sport?

- Jan Vojkůvka

Ač Ashleigh Bartyová ukončila svou profesionální tenisovou kariéru sotva před dvěma týdny, dlouho si od sportovního zápolení neodpočinula. Že by bývalá hráčka kriketu a tenisu mohla dobývat i další sportovní odvětví, prokázala Bartyová o víkendu. Povedlo se jí totiž vyhrát ženský turnaj v Brookwater Golf and Country Clubu.

Ne, Bartyová rozhodně není v golfu nováček. Tento sport ji velmi baví a navíc v něm je i hodně dobrá. To prokázala už v roce 2020, kdy poprvé v Brookwater Golf and Country Clubu vyhrála tento ženský turnaj.

Samozřejmě, od profesionálních turnajů se tato akce hodně liší. Kupříkladu se nehraje čtyřdenní turnaj, dokonce se nehraje ani na kompletním osmnáctijamkovém hřišti a prize money pro vítězku činí pouhých 30 australských dolarů. Přesto, vítězství se počítá, a u Bartyové, která se až doposud soustředila především na tenis, to platí dvojnásob.

Její výkony dokonce už v roce 2020 přiměly dvojnásobného amatérského šampiona státu Queensland k prohlášení, že Bartyová má veškeré nadání i schopnosti k tomu, aby se stala golfovou profesionálkou. To prokázala i v sobotu, kdy své prvenství zopakovala.

„Nebuďme překvapení, až ji uvidíme chodit po hřišti a hrát na turnaji LPGA (ženský profesionální golfový okruh, pozn. redakce),“ řekla už krátce po jejím ukončení tenisové kariéry další bývalá tenistka Rennae Stubbsová.

Australanka připomněla, že Bartyová je sportovním supertalentem. Vždyť vedle tenisu hrála profesionálně i kriket za tým Brisbane Heat v premiérovém ročníku ženské Big Bash League v roce 2015. To během své pauzy od tenisu, k němuž se následně v roce 2016 vrátila a dosáhla pozoruhodných výsledků. Vyhrála tři grandslamové turnaje a stala se světovou jedničkou. A jako světová jednička také s tenisem skončila.

A možná i kvůli tomu, že by si ráda vyzkoušela i další sport na vyšší úrovni. „Myslím, že stále má v rukávu pár věcí, kterých chce dosáhnout,“ podotkla Stubbsová. To vlastně potvrdila i Bartyová, která při svém ukončení kariéry uvedla: „Vím, že pro mě nastal pravý čas, abych skončila a šla za jinými sny.“

Může být tím snem kariéra profesionální golfistky? Inu, proč ne? „To si snad ze mě dělá srandu, má skvělý švih!“ rozplýval se v roce 2020 na exhibici v Melbourne Tiger Woods, když ji viděl, jak ladně poslala míček na green.

Ale pozor, u golfu přesto skončit nemusí. Miluje totiž také australský fotbal, což je hodně tvrdý sport. V lize AFL je velkou fanynkou týmu Richmond Tigers. A podle trenéra Damiena Hardwicka by ji vedení týmu uvítalo, pokud by si chtěla tento sport vyzkoušet a případně i zabojovat o smlouvu.

„Bylo by dobré ji vidět hrát, protože ona je ten typ, že ať už se chopí čehokoliv, dělá to svědomitě a velmi dobře,“ uvedl na její adresu a rovněž připomněl, jak skvěle hrála kriket a posléze i tenis. „Z mého pohledu by z ní klidně mohla být hvězda AFL a rád bych ji viděl v našich barvách. A jsem si jistý, že stejně tak i skalní fandové Richmondu,“ dodal.

Zda dá přednost golfu, tvrdému a kontaktnímu australskému fotbalu, či snad něčemu jinému, ukáže až čas. Jisté ale je, že ať už si Bartyová pro své fanoušky chystá cokoliv, bude to stát za to!