Češi v akci: Češky válí! Kvitová, Allertová i Kristýna Plíšková vybojovaly semifinále

- Jan Havlovic

Petra Kvitová pokračuje na turnaji v čínském Wu-chanu ve skvělých výkonech. Poté, co ve 2. kole poslala domů světovou jedničku Kerberovou, vyřadila ve čtvrtfinále třináctou hráčku světa Johannu Kontaovou a postoupila mezi čtyři nejlepší hráčky turnaje! Tomáš Berdych se znovu po týdnu probojoval mezi osmičku nejlepších hráčů turnaje ATP, když v čínském Šen-čenu přehrál Kazacha Kukuškina.

 Kvitová přehrála Kontaovou a už je v semifinále

Bilance vzájemných zápasů současné české dvojky s britskou tenistkou byla před dnešním zápasem vyrovnaná 1:1 a podobně vyrovnaný byl i první set čtvrtečního duelu. V úvodu utkání si obě hráčky suverénně držely svůj servis, to se však změnilo v sedmé hře, kdy Kvitová po boji udržela podání a následně sama udeřila, když v osmém gemu sebrala Britce servis. Když pak hned v další hře odvrátila dva brejkboly soupeřky, uzmula úvodní dějství po výsledku 6:3.

Ve druhém setu už obě hráčky na podání tak suverénní jako v úvodu zápasu nebyly. Kvitová i Kontaová na startu sady odvrátily každá po dvou brejkbolech, nicméně v páté hře Češka čistou hrou připravila soupeřku o podání a získala důležitý brejk, který udržela až do koncovky a mohla slavit postup do semifinále.

Strýcová dvojboj nezvládla, ve čtvrtfinále podlehla Cibulkové

Česká tenistka Barbora Strýcová zažila v čínském Wu-chanu perný den. Třicetiletá hráčka nejprve otočila duel s bývalou světovou jedničkou Jankovićovou, ve čtvrtfinále se jí však podobná věc nepodařila a se Slovenkou Dominikou Cibulkovou prohrála ve třech setech.

Strýcová vstoupila do svého druhého čtvrtečního zápasu aktivně. Ve třetím gemu však nevyužila dvou brejkbolů a Cibulková následně trestala a sebrala Češce servis. Získaný brejk pak udržela i v sedmé hře, kdy otáčela ze stavu 0:40 a úvodní sadu tak Slovenka získala v poměru 6:3.

Druhý set přinesl naprosto rozličný průběh. Obě hráčky měly na podání velké potíže, Strýcová však celkem třikrát prorazila servis své soupeřky a i přes mírné zaváhání v závěru, kdy o výhodu přišla, nakonec po výhře 6:3 vyrovnala stav zápasu na 1:1 na sety.

Ve třetím, rozhodujícím setu získala plzeňská rodačka brejk hned ve třetím gemu, Cibulková ale okamžitě kontrovala a srovnala skóre. Strýcová však s odpovědí příliš dlouho nečekala, v sedmé hře znovu připravila soupeřku o podání, jenže Slovenka ukázala, proč je dvanáctou hráčkou na světě. Cibulková získala následující tři hry v řadě a utkání nakonec dotáhla do vítězného konce.

Plíšková po prohře s Cibulkovou ve Wu-chanu končí

Karolínu Plíškovou ve čtvrtek dopoledne čekal osmifinálový zápas velmi dobře obsazeného turnaje WTA. Česko-slovenská bitva se měla odehrát již ve středu, avšak to nedovolilo nepříznivé počasí ve Wu-chanu. Finalistka letošního US Open a aktuálně šestá hráčka světa se střetla s Dominikou Cibulkovou, která figuruje na ženském žebříčku na dvanáctém místě, avšak do souboje s českou hráčkou šla v pozici outsidera. Obě hráčky se potkaly ve finále turnaje v Eastbourne, kde se ze zisku turnajového vavřínu radovala Cibulková po vítězství 7:5, 6:3. To bylo však na travnatém povrchu, Plíšková ukázala, že se jí na tvrdém povrchu velmi daří.

V samotném utkání však měla více ze hry Dominika Cibulková, která od úvodní výměny předváděla povedený výkon. Dvanácté hráčce světového žebříčku se povedlo v pátém a sedmém gemu prolomit podání své soupeřky a po proměněném setbolu se ujala vedení v zápase. Ve druhé sadě se situace opakovala, Cibulková dokázala obrat finalistku US Open opět dvakrát o její podání a po proměněném prvním mečbolu si zajistila postup do čtvrtfinále, ve kterém se utká s Barborou Strýcovou!

„Očekávám velmi těžký zápas s hráčkou, která se prezentuje jiným stylem hry, než moje osmifinálová soupeřka. Hrát dva zápasy v jeden den není nic jednoduchého, avšak já udělám vše pro to, abych na odpolední zápas byla připravena," uvedla Cibulková v pozápasovém rozhovoru na centrálním dvorci v Šen-čenu. Strýcová s Cibulkovou se na okruhu ještě nikdy nesetkaly, mírnou favoritkou je však slovenská jednička. 

Kristýna Plíšková si zahraje své první semifinále na okruhu WTA

Mladší ze sester Plíškových, Kristýna, se v Taškentu probojovala do čtvrtfinále, což bylo zároveň jejím kariérním maximem na turnaji WTA. Ve čtvrtfinálovém duelu ve čtvrtek dopoledne vyzvala Rusku Irinu Chromačevovou, která v prvním kole turnaje v Uzbekistánu vyřadila Terezu Martincovou. Papírovou favoritkou tohoto duelu byla česká tenistka, úvod zápasu však nabídl vyrovnanou hru. První set rozhodl šestý gem, ve kterém se Plíškové podařilo prolomit podání své soupeřky a díky brejku následně první sadu dovedla do vítězného konce. 

Hned na začátku druhého setu Chromačevová přišla o své podání, následným re-brejkem se však dostala zpět do hry. Posléze však ruská tenistka opět nezvládla situaci na servisu a Plíšková se dostala do rozhodujícího vedení, které již nepustila a může se radovat ze svého prvního postupu do semifinále na okruhu WTA! V něm vyzve česká tenistka Ukrajinku Kozlovovou, která figuruje na žebříčku na 98. místě. 

Do semifinále turnaje v Taškentu postupuje také Denisa Allertová

Denisa Allertová, 114. hráčka světového žebříčku předvádí v uzbeckém Taškentu velmi dobré výkony a poprvé v letošní sezoně se probojovala do čtvrtfinále turnaje WTA. V něm se česká tenistka utkala s Kirsten Flipkensovou, druhou nasazenou hráčkou turnaje, která byla považována za favoritku tohoto souboje. Allertová však vstoupila do zápasu velmi odvážně, ve čtvrté hře prolomila podání své soupeřky a vytvořila si náskok, ten však promarnila v sedmém gemu, kdy nejdříve odvrátila tři brejkboly, avšak ten čtvrtý už Flipkensová proměnila. Závěr sady však zvládla lépe rodačka z Prahy, který sice nevyužila dva setboly za stavu 5:5, avšak za stavu 6:5 se již nemýlila a ujala se vedení v zápase!

Na začátku druhé sady Allertová přišla o své podání, avšak re-brejkem opět srovnala stav. Klíčovým moment přišel v desáté hře za stavu 5:4, kdy si česká tenistka vypracovala mečbol, který proměnila a může slavit postup do semifinále, ve kterém Allertová narazí na Japonku Nao Hibinovou. 

Berdych vydřel postup s Kukušinem

Český tenista Tomáš Berdych se znovu po týdnu probojoval mezi osmičku nejlepších hráčů turnaje ATP, když v čínském Šen-čenu přehrál Kazacha Kukuškina ve dvou setech, 7:6(7) a 7:6(4).

Nasazená jednička čínského podniku ale měla s houževnatým Kazachem Kukuškinem plné ruce práce. Úvodní velice vyrovnaný set světové devítky s hráčem z konce osmé desítky musel rozhodnout až tiebreak. Berdych totiž nevyužil čtyři brejkboly, stejně tak naložil Kukuškin se svými dvěmi možnostmi. Ve zkrácené hře si český tenista získal rychlé vedení o tři body, to však neudržel a nakonec úvodní sadu získal až po třetím proměněném setbolu.

Druhá sada přinesla dřívější rozhodnutí. Oba hráči hned na úvod přišli o podání, Berdych však v pátém gemu připravil Kukuškina o servis znovu, nicméně o výhodu brejku v osmé hře znovu přišel. O výsledku setu tak znovu rozhodl až tiebreak, ve kterém byl znovu úspěšnější český tenista.

Ve čtvrtfinále si to nasazená jednička rozdá s krajanem Jiřím Veselým, který přehrál Španěla Cervantese.

Veselý znovu uspěl proti Španělovi

Jiří Veselý pokračuje v Šen-čenu v dobrých výkonech a na čínském turnaji vybojoval již postup do čtvrtfinále. Český tenista ve druhém kole přehrál Španěla Inigo Cervantese ve dvou setech, 7:6(2) a 6:3 a v souboji o postup mezi čtyři nejlepší hráče jej čeká Tomáš Berdych.

Vyrovnaný byl již druhý letošní zápas obou hráčů v úvodní sadě. Oba hráči si po celou dobu drželi podání, se šancemi na brejk neuspěl Veselý ani jeho soupeř a tak o osudu prvního setu musel rozhodnout až tiebreak. Cervantes v něm sice získal úvodní bod, český tenista však kontroval šňůrou šesti vyhraných výměn v řadě a pohodlný náskok dokázal využít a úvodní sadu vyhrát.

Druhý set nabídl o něco jinou podívanou. Především Veselý byl na svém podání naprosto suverénní, a vyjma sedmé hry, kdy odvracel brejkbol, nepustil Španěla k jedinému fiftýnu! Rozhodl tak čtvrtý gem, ve kterém Čech otočil stav 15:40 a získaný brejk udržel až do koncovky, kdy symbolicky čistou hrou celé utkání ukončil.

ATP/WTA

2016 DONGFENG MOTOR WU-CHAN OPEN (ženy, tvrdý povrch, 2 288 250 USD)

Osmifinále dvouhry

KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (6.) (5) - Dominika Cibulková (SVK, 12.) (10) 2:6, 2:6
BARBORA STRÝCOVÁ (21.) - Jelena Jankovićová (SRB, 39.) 1:6, 6:4, 7:5

Čtvrtfinále dvouhry

PETRA KVITOVÁ (16.) (14) - Johanna Kontaová (GBR, 13.) (11)   6:3, 6:4
Dominika Cibulková (SVK, 12.) - BARBORA STRÝCOVÁ (21.)  6:3, 3:6, 6:4

Osmifinále čtyřhry

Bondarenková, Čchuang (UKR/CHN) - HLAVÁČKOVÁ, HRADECKÁ (7) - 6:4, 4:6, 10:8
Chan, Ču (obě CHN) (WC) - Matteková-Sandsová (USA), ŠAFÁŘOVÁ (5) 4:6, 6:7 (7)
Hingisová, Vandewegheová (SUI/USA) (4) - Krunićová (SRB), SINIAKOVÁ 7:6 (4), 5:7, 7:10

TAŠKENT OPEN, Uzbekistán (ženy, tvrdý povrch, 226 750 USD, čtvrtfinále dvouhry)

KRISTÝNA PLÍŠKOVÁ (100.) - Irina Chromačevová (RUS, 104.) 6:3, 6:4
DENISA ALLERTOVÁ (114.) (9) - Kirsten Flipkensová (BEL, 60.) (2) 7:5, 6:4

SHENZEN OPEN (muži, tvrdý povrch, 704 140 USD, osmifinále dvouhry)

TOMÁŠ BERDYCH (9.) (1) - Michail Kukuškin (KAZ, 80.)  7:6(5), 7:6(4)
Inigo Cervantes (ESP, 77.) - JIŘÍ VESELÝ (52.) (8)  6:7(2), 3:6

ITF/FUTURES

BBTC Open, Maďarsko (muži, antuka, 25 000 USD, čtvrtfinále)

PAVEL NEJEDLÝ (675.) - Sebastian Ofner (AUT, 399.) (7) 6:4, 1:6, 1:6

AlSolymaineyah F26 Men´s Futures, Egypt (muži, antuka, 10 000 USD)

Druhé kolo dvouhry

VÍT KOPŘIVA (622.) (5) - Vignesh Peranamallur (IND, 1881.) 6:1, 2:6, 6:0
Gaston-Arturo Grimolizzi (ARG, 967.) - JAROSLAV POSPÍŠIL (419.) (2) 2:6, 0:6

Čtvrtfinále čtyřhry

KOPŘIVA, POSPÍŠIL (3) - Arias, Zeballos (oba BOL)  4:6, 6:7(5)

Tournoi International De Sarreguemines (muži, antuka, 10 000 USD, 2. kolo)

Matteo Martineau (FRA, 1304.) - MAREK JALOVIEC (474.)[3]  4:6, 6:7(5)

Hammamet Open, Tunisko (muži, antuka, 10 000 USD, 2. kolo)

YVO PANÁK (2035.) - Mariano Kestelboim (ARG, 511.) (6) - přeloženo na 30.9.

Red Rock Pro Open, Las Vegas (ženy, tvrdý povrch, 50 000 USD, 2. kolo)

Alison van Uytvancková (BEL, 113.) (1) - MARIE BOUZKOVÁ (287.) (Q)   7:5, 6:1

Engie Open, Clermont-Auvergne, Francie (ženy, tvrdý povrch - hala, 25 000 USD, 2. kolo)

Ocean Dodinová (FRA, 91.) (1) - JESIKA MALEČKOVÁ (216.)  6:2, 6:4

Sozopol Santa Marina Cup, Bulharsko (ženy, tvrdý povrch, 10 000 USD)

Druhé kolo dvouhry

KATEŘINA KRAMPEROVÁ (922.) (9) - Hulya Esenová (TUR, 1177.) 6:7 (5), 6:4, 6:2

Čtvrtfinále čtyřhry

Matvijenková, Schmidtová (obě GER) - KRAMPEROVÁ, Žuravlevová (RUS) (2)  1:6, 2:6

Santa margherita di Pula, Itálie (ženy, antuka, 10 000 USD)

Druhé kolo dvouhry

PETRA KREJSOVÁ (598.) - Anastasia Vdovencová (MDA, 429.) 6:1, 7:5

Čtvrtfinále čtyřhry

KREJSOVÁ, Spiteriová (ITA) - Rottmannová, Szupperová (obě AUT)  6:1, 6:1