Drtivá dominance TOP 3! Famózní série trvá od roku 2004

- Radek Štohl

Mužský tenis se patrně nachází ve svém nejlepším období. Obří zásluhu na této skutečnosti má trio Novak Djokovič, Rafael Nadal a Roger Federer, všichni své kvality předvádí nejen na grandslamových turnajích. Na podnicích velké čtyřky však mají unikátní počin, od Wimbledonu 2004 minimálně jeden z nich nechyběl v semifinále grandslamu.

Na začátku se na všem velkou měrou podílel Roger Federer. Švýcarský tenista se od Wimbledonu 2004, kde získal svůj třetí grandslamový titul, mezi čtyři nejlepší hráče prodral třiadvacetkrát v řadě, jeho úchvatnou sérii zastavil až v sezóně 2010 Robin Söderling. Švéd čtvrtfinále French Open vyhrál 3:6, 6:3, 7:5, 6:4.

V té době však již byli na scéně Novak Djokovič a Rafael Nadal. Djokovič se během kariéry dočkal třiceti grandslamových semifinále, od Wimbledonu 2010 Srbovi uniklo pouhých osm. Nejvíce se mu nedařilo na Australian Open, kde zmeškal tři semifinálové účasti. Když však současná světová jednička nemohla, zastoupil ho buď právě Federer, nebo Nadal.

Federerovi se nejvíce nedařilo na French Open, kde dokonce mezi lety 2016 až 2018 nestartoval, letos zde uhrál semifinále. Naopak jeho věčný rival Nadal od zmíněného Wimbledonu na Roland Garros téměř nezná přemožitele, semifinále neuhrál v sezóně 2015 (čtvrtfinále) a 2016 (3. kolo).

Španělského hráče však výpadky potkávaly častěji než jeho dva předchůdce. Především kvůli zraněním se od Wimbledonu 2010 na grandslamech nepředstavil čtyřikrát, vyjma French Open vynechal rovněž jedenáct semifinálových zápasů.

Zda bude série, která čítá jednašedesát grandslamů, přerušena již na US Open, se teprve uvidí. Téměř jistotou však zůstává, že podobný počin se dalšímu triu jen těžko vydaří.