Jen se ohřála. Bartyová se (zatím) přidá mezi jedničky s nejkratší dobou vlády

- Marek Bartošík

Po turnaji v Torontu nastane ve světovém žebříčku ženské dvouhry střídání stráží. Po sedmi týdnech opustí nejvyšší příčku Ashleigh Bartyová, již nahradí buď Naomi Ósakaová, nebo Karolína Plíšková. Australanka se tak alespoň dočasně zařadí mezi tenistky, které trůn okupovaly nejkratší dobu.

Sedm týdnů. Tolik jich od 24. června zaznamenala Ashleigh Bartyová na prvním místě žebříčku dvouhry. Australanka, která letos vládla v Miami, na Roland Garros a v Birminghamu, nadcházející pondělí o pozici světové jedničky přijde.

A jak si vede v porovnání s ostatními jedničkami? Ve dvouhře žen se na trůnu vystřídalo celkem 27 tenistek. Bartyová je se svými sedmi týdny třetí od konce v délce vlády. Kratší období strávily na prvním místě pouze Garbine Muguruzaová (čtyři týdny) a v roce 1976 Australanka Evonne Goolagongová (2 týdny).

O týden více než Bartyová má Karolína Plíšková, jež může po turnaji v Torontu své konto rozšířit. Třiadvacátá je s jedenácti týdny Venus Williamsová.

Naomi Ósakaová, aktuálně bojující s Plíškovou o post světové jedničky, nastřádala zatím 21 týdnů, což jí stačí na dělené 15. místo společně s Marií Šarapovovou a Američankou Tracy Austinovou.

Z aktivních hráček je na tom nejlépe Serena Williamsová, jíž patří s 319 týdny třetí místo. Pořadí dominují Martina Navrátilová (332) a Steffi Grafová (377).

Teprve třiadvacetiletá Bartyová samozřejmě nemusí zoufat, šancí na opětovné získání pozice světové jedničky bude mít ještě mnoho. První příležitost může přijít už v nadcházejících týdnech, jelikož Australanka obhajuje ze Cincinnati i US Open pouze osmifinále.