WTA

Serena řádila, Ósakaová brečela. Toronto nabídne reprízu vypjatého duelu

- Radek Štohl

Téměř po roce se znovu potkají Serena Williamsová a Naomi Ósakaová. Na turnaji v Torontu je čeká zápas o semifinále dvouhry, jejich poslední střetnutí přitom přineslo velkou vřavu a vypjaté okamžiky.

V Evropě mnozí lidé spali. V New Yorku však bylo rušno. Mohla za to sobotní finálová podívaná ženské dvouhry, v níž uspěla Naomi Ósakaová. Celý zápas však zastínilo chování Sereny Williamsové.

Po úvodní vítězné sadě Ósakaové se Američanka ve druhém setu neuhlídala. Na jejím začátku dostala napomenutí za koučování jejím trenérem Patrickem Mouratoglouem, chvíli poté dokonce z úst vypustila větu: „Radši bych prohrála, než abych vyhrála podvodem."

To však nebylo ze strany Williamsové vše. V páté hře nepotvrdila brejk, na závěr hry tak přišla frustrace v podobě švihnutí rakety o zem, za což po napomenutí obdržela trestný fiftýn. O dva gemy později si servis neudržela znovu, za stavu 3:4 měla jít na return.

Osmá hra se však vůbec neuskutečnila. Williamsová nazvala umpirového rozhodčího podvodníkem, utržila trestný gem. Po něm sice ještě snížila na 4:5, na obrat to však nestačilo.

Vypjatý zápas se odehrál před jedenácti měsíci, v pamětích fanoušků přesto zůstává dodnes. Jak Serena Williamsová prohlásila, tak utkání o semifinále se rozhodně neobává. „Již nějakou dobu jsem se těšila na to, až se s Naomi utkám. Bylo by vážně skvělé proti ní nastoupit," prohlásila před čtvrtfinále dbouhry.

Na zápas se těší také její čtvrtfinálová soupeřka. „Je něco jako má tenisová máma. Je někdo, ke komu jsem vzhlížela, když jsem vyrůstala. Ten zápas bude velmi sledovaný," tuší Ósakaová.

Ta se mezi osmičku nejlepších tenistek dostala po skreči Tatiany Mariaové (6:2), v osmifinále vyřadila nadějnou Polku Igu Swiatekovou (7:6, 6:4). Williamsová přehrála Kiki Bertensovou (6:3, 6:3), ve druhém utkání neztratila sadu proti Jekatěrině Alexandrovové (7:5, 6:4).

Kdo ovládne čtvrtfinále se zatím neví. Jisté však je, že duel bude mít větší náboj než o "pouhé" semifinále.