Továrna na peníze! Tenistky ovládly ženský žebříček, mezi nejbohatšími i Češka

- Jan Vojkůvka

Ženský sport dlouhodobě ve výdělcích zaostává za tím mužským. Je to způsobeno mnoha faktory, ať už jde o sílu trhu, zájem televizních stanic, či slabších výkonů v porovnání s mužskými kolegy. Pokud si ovšem žena vybere jako své zaměření tenis, dostane se do odvětví, ve kterém se točí nejvíce peněz v ženském sportu. Dokládá to i žebříček nejlépe placených sportovkyň.

Tento žebříček sestavil magazín Forbes, a není divu, že se na prvních 11 místech seřadily tenistky. Dokazuje to, že se v ženském tenise skutečně točí spousta peněz a je to nejvýdělečnější ženský sport.

Autoři žebříčku vzali v potaz nejen prize money, tedy peníze, které si hráčky vydělají za výsledky na turnajích, ale také jejich reklamní výdělky (sponzory). A asi málokoho překvapí, že nejlépe placenou sportovkyní světa je počtvrté v řadě Američanka Serena Williamsová.

Ta totiž má jen ze sponzorských smluv výdělek zhruba 25 milionů dolarů. To jí nahrazuje o něco nižší příjmy z turnajů, než kolik si na nich vydělají další špičkové tenistky. Dohromady si Američanka přijde na 29,2 milionů dolarů.

Reklamní síla Williamsové je navíc taková, že jen od sponzorů si vydělá víc, než kolik druhý v pořadí Naomi Ósakaová celkově (24,3 mil. dolarů). Japonka přitom na turnajích získala 8,3 milionů a na sponzorských smlouvách vydělala zhruba 16 milionů.

Mezi nejlépe placenými sportovkyněmi světa se neztratila ani česká tenistka Karolína Plíšková. Ta si za poslední rok přišla celkově na 6,3 milionů dolarů hrubého. Na turnajích vybojovala 4,6 milionů (tedy více než Williamsová) a od sponzorů získala podle Forbesu 1,7 milionů.

První netenistkou v žebříčku je až na 12. místě americká fotbalistka Alex Morganová, jíž k výdělku 5,8 milionů dolarů dopomohli hlavně sponzoři částkou 5,5 milionů.

Nejlépe placené sportovkyně světa (posledních 12 měsíců)
1. Serena Williamsová (USA) 29,2 mil. dolarů
2. Naomi Ósakaová (JPN) 24,3
3. Angelique Kerberová (GER) 11,8
4. Simona Halepová (ROU) 10,2
5. Sloane Stephensová (USA) 9,6
6. Caroline Wozniacká (DEN) 7,5
7. Maria Šarapovová (RUS) 7,0
8. Karolína Plíšková 6,3
9. Elina Svitolinová (UKR) 6,1
10. Venus Williamsová (USA) a Garbine Muguruzaová (ESP) 5,9