Těžký život profíka. Musel jsem čistit lodě, abych mohl hrát, přiznává Australan

- Jan Vojkůvka

Profesionálním sportovcem se člověk stává především z toho důvodu, aby svou lásku ve sportu přetavil i v možnost se uživit, případně se zabezpečit do budoucna. Australan Christopher O'Connell si však může o nějakém zabezpečení nechat jen zdát. A velkým problémem je pro něho se i tenisem uživit.

Jenže láska k tenisu hory přenáší. Aby pětadvacetiletý Australan nemusel svou kariéru zabalit a mohl se věnovat práci, jež ho naplňuje štěstím, musel své finanční problémy začít řešit.

Rozhodl se proto kariéru přerušit a na půl roku nastoupit do zaměstnání. Jeho cíl byl prostý a jednoduchý. Vydělat si peníze, aby mohl dál jezdit po turnajích a zkusit se prosadit. „Šest měsíců jsem čistil lodě, abych mohl zafinancovat svou kariéru,“ přiznal v rozhovoru pro deník The First Serve.

Poté, co na začátku roku 2018 vypadl v kvalifikaci turnaje ATP v Sydney, stáhl se na půl roku do ústraní a tvrdě pracoval v loděnici. K tenisu se vrátil v červenci, ale dost se na kurtech trápil. Až na začátku tohoto roku se mu začalo více dařit.

„Naštěstí mám tento rok nějaké slušné výsledky a trochu víc si vydělám,“ řekl aktuálně 316. hráč světa.

Většinu roku tráví cestováním po Evropě, kde hraje turnaje ITF a challengery. Celkem desetkrát se letos dostal do finále a získal tři tituly na ITF World Tennis Tour. Na konci dubna ve finále v Antalyi porazil český talent Jonáše Forejtka, dvakrát v semifinále zdolal Tomáše Macháče... Na challengerech se mu tolik nevede, byť na konci července prošel do osmifinále v Sopotech.

„Hrozně mě to baví. Celý život na okruhu, je to vše jen na mně,“ řekl o své motivaci, proč hrát a proč si vybral zrovna cestování po evropských turnajích. „Jsem asi jediný Australan, co hraje hlavně v Evropě. Ostatní jsou třeba v Asii nebo v Americe, ale já preferuji spíš antuku. Pro mé tělo je to lepší, protože mě trápila už nějaká zranění,“ dodal.

Příklad O'Connella je dalším z řady, kdy vášeň vítězí nad komfortem a zabezpečením. V této sezoně si na prize money vydělal 27 480 dolarů. Po odečtení daní mu zbývá sotva na to, aby mohl cestovat a hrát.

Dál ovšem žije svůj sen, kvůli němuž byl ochoten obětovat půl roku práce v docích. Jen proto, aby mohl být profíkem.