Češi v akci: Vaňková postupuje v St. Pöltenu do semifinále, Kopřiva s Michnevem v singlu dohráli

- Jan Havlovic, Filip Lefenda

Hlavním tahákem tohoto týdne je US Open, na kterém se daří zejména českým tenistkám. Mnoho našich tenistů se však tento týden nachází také v rakouském St. Pöltenu, kde byly ve čtvrtek na programu čtvrtfinálové boje. Z kvarteta aktérů však na smíšeném turnaji uspěla pouze Kateřina Vaňková, která postoupila přes nejvýše nasazenou Rakušanku Königovou. Diana Šumová, Vít Kopřiva i Petr Michnev se s turnajem naopak rozloučili.

Svůj čtvrtfinálový zápas dnes zvládla Kateřina Vaňková! Pátá nasazená se na rakouské antuce utkala s jedničkou turnaje v St. Pöltenu - Piou Konigovou. Na začátku zápasu si obě hráčky vzaly podání, poté však na kurtu dominovala Vaňkové, které se podařilo získat pět her v řadě a první set ovládla v poměru 6:1. Podobně se vyvíjel také druhý set, ve kterém si aktuálně 545. hráčka světového žebříčku vypracovala vedení 4:1. Konigové se však podařilo srovnat na 4:4. Závěr druhého setu však patřil znovu Vaňkové, která svou soupeřku brejknula a dovedla zápas do vítězného konce!

O semifinále si na stejném turnaji zahrála také jednadvacetiletá Diana Šumová, která v souboji dvou stejně starách hráček vyzvala domácí Rakušanku Marlies Szupperovou. Ta je v žebříčku jen o dvacet míst níže, a tak se v St. Poeltenu očekával vyrovnaný souboj. To byl ale omyl. České hráčce duel vůbec nevyšel a po jednoznačné porážce v poměru 2:6 a 1:6 se s desetitisícovým podnikem loučí.

Do semifinále se naopak nepodívá Vít Kopřiva, který v dnešním zápase nestačil na Rakušana Lennyho Hampela. První sadu rozhodl jediný brejk, který si vybojoval rakoský tenistu, což Hampelovi stačilo k tomu, aby ovládl první sadu v poměru 6:3. Aktuálně 553. tenista světového žebříčku diktoval tempo hry i ve druhé sadě, ve které dokázal dvakrát prolomit podání svého soupeře a po výsledku dvakrát 6:3 se může radovat z postupu do semifinále. 

Petr Michnev v rakouském St. Pöltenu útočil na svůj další titul, po triumfech ve Slovenské Ľupče a Pörtschachu však český tenista další turnajový vavřín do svého portfolia nepřidá. Ve čtvrtfinále svedl ostravský rodák tuhou bitvu s nejvýše nasazeným Riccardem Bellottim, jenž v prvním kole vyřadil z turnaje Dominika Kellovského. Dvouhodinový zápas nabídl tři dějství se shodným výsledkem 6:3. V první sadě si vedl lépe Ital, ve druhé pro změnu Michnev. Poté ale nevyšel českému hráči vstup do rozhodující sady, kde rychle nabral manko tří gemů. Za stavu 2:4 se ještě Michnevovi povedlo soupeře brejknout na 3:4, Bellotti si však vzal ztracené podání ihned zpět a následně ukončil utkání při svém servisu. 

Odpoledne nastoupil Michnev po boku Rakušana Sebastiana Badera ještě k semifinále čtyřhry, ve kterém na zmíněnou dvojici čekal nejvýše nasazený domácí pár Lenny Hampel, Lucas Miedler. Duel musel rozhodnout až závěrečný supertiebreak, který se lépe povedl národnostně jednotnému tandemu, jenž po výsledku 6:1, 3:6 a 10:5 postoupil do finále.

Madainitennis Open presented by Sportland NÖ, St. Pölten (muži, antuka, 10 000 USD, čtvrtfinále dvouhry)

VÍT KOPŘIVA - Lenny Hampel (AUT) 3:6, 3:6
Riccardo Bellotti (ITA) (1) - PETR MICHNEV 6:3, 3:6, 6:3

Semifinále čtyřhry

Hampel, Miedler (AUT) (1) - Bader (AUT), MICHNEV (3) 6:1, 3:6, 10:5

Madainitennis Open presented by Sportland NÖ, St. Pölten (ženy, antuka, 10 000 USD, čtvrtfinále dvouhry)

Pia Konigová (AUT) (1) - KATEŘINA VAŇKOVÁ (5) 1:6, 4:6
DIANA ŠUMOVÁ (8) - Marlies Szupperová (AUT) 2:6, 1:6