Dopad americké byrokracie. Kuzněcovovou čeká propad žebříčkem

- Jan Vojkůvka

Ani půl roku čekání na vyřízení víz do Spojených států nestačilo. Místo obhajoby titulu musela Světlana Kuzněcovová turnaj ve Washingtonu vynechat. Pro hráčku, jež figuruje na hranici mezi první a druhou stovkou světa, je sebrání šance na obhajobu bodů kritické, čeká ji totiž tvrdý pád žebříčkem na chvost druhé světové stovky.

Ne, že by Světlana Kuzněcovová měla účastí ve Washingtonu jistotu, že titul obhájí. Pravdou ovšem je, že na Citi Open ze tří svých startů vydolovala dva tituly. Na místních kurtech se jí daří. Ale letos svou šanci nedostala.

Na vině je příliš dlouhé vyřizování žádosti o vízum, které Ruska podala v únoru v Moskvě. Jako každý rok. Letos ovšem tolik potřebné povolení včas nedostala. Jak jsme informovali minulý týden, tak podle ruské diplomacie za to může snaha amerických úřadů omezovat starty ruských sportovců na americké půdě.

Nechme stranou tyto spekulace a zůstaňme u faktů. Příliš dlouhé vyřizování žádosti je jednoznačně vinou byrokracie, která přijde Kuzněcovovou draho.

Jen ve světovém žebříčku přijde o 280 bodů, které měla ve Washingtonu obhajovat. To znamená propad žebříčkem až na 196. místo a výrazné komplikace pro přihlašování na turnaje během asijské šňůry, která přijde po US Open.

Pro čtyřiatřicetiletou vítězku 18 titulů na okruhu WTA je situace o to horší, že její forma v této sezoně rozhodně není ideální. A body z oblíbeného Washingtonu nutně potřebovala, alespoň část z nich.

Podle posledních informací by víza měla být již vyřízena, avšak trochu s křížkem po funuse. Pozitivní zprávou ovšem je, že ruská tenistka nepřijde o turnaje v Cincinnati a US Open.