Nejhorší den života? Federer vzpomíná na krutý Wimbledon

- Radek Štohl

Památné prohry Rogera Federera ve finále Wimbledonu dělí jedenáct let. Před více jak čtrnácti dny nezvládl proměnit dva mečboly proti Novaku Djokovičovi, se kterým prohrál 12:13 v pátém setu. Možná ještě větší trauma měla pro švýcarského hráče porážka v roce 2008 s Rafaelem Nadalem.

Federer se proti Nadalovi pokoušel o šestý wimbledonský titul za sebou. Ačkoliv se dokázal zvednout a ze stavu 0:2 na sety si vynutit pátou sadu, tak nakonec prohrál 4:6, 4:6, 7:6(5), 7:6(8), 7:9. Podle řady odborníků se tehdy jednalo o vůbec nejlepší zápas tenisové historie, který Švýcar po jeho konci nesl nelibě.

„Ve skutečnosti nevím, zda jsem věřil, že můžu vyhrát. Měsíc předtím jsem s Rafou děsivým způsobem prohrál finále French Open," zavzpomínal švýcarský hráč na prohru 1:6, 3:6, 0:6. 

Na rozdíl od pařížského duelu byl wimbledonský zápas o poznání delší, za což mimo jiné mohly klimatické podmínky. „Domnívám se, že mě pravděpodobně probraly dešťové přeháňky," přiznal bývalý nejlepší tenista žebříčku.

Ani déšť ho však od porážky neuchránil, což Federera trápilo další měsíc. „V té chvíli jsem si říkal, že je to můj nejhorší den v životě. Možná po čtyři pěti šesti týdnech jsem začal být k sobě upřímný. Uvědomil jsem si, že se z takových situací dá vzít něco dobrého," dodal zpětně Federer.