Soupeřky nebo milenky? Na kurtu se poprvé střetly tenisové přítelkyně

- Marek Bartošík

Přítelkyně proti sobě. I takový obrázek nabídl právě se konající turnaj v Karlsruhe. Vůbec poprvé po více než třech letech vztahu stanuly na opačných stranách kurtu Alison Van Uytvancková a Greet Minnenová. Po konci zápasu se Belgičanky odhodlaly i k polibku.

Existují zápasy, u nichž výsledek není vůbec důležitý. Jeden takový sehrály v německém Karlsruhe pětadvacetiletá Alison Van Uytvancková a jednadvacetiletá Greet Minnenová, které spolu už více než tři roky chodí.

Kdoví, jak jim muselo být, když je los poprvé svedl proti sobě. Belgičanky jsou spolu docela zvyklé trávit čas na kurtu jako dvojice do čtyřhry. Loni v ní dokonce slavily titul v Lucemburku.

Být na opačných stranách kurtu je však úplně něco jiného. Oběma se jistě ulevilo, když utkání skončilo – mimochodem poměrem 6:4, 1:6 a 6:1 pro Van Uytvanckovou. U sítě k sobě promluvily, dlouze se objaly a nakonec i políbily.

Toto gesto znamená jasnou výzvu k tomu, aby se i ostatní lidé – včetně tenistů a tenistek – nebáli přiznat svou sexuální orientaci, o čemž Van Uytvancková mluvila již během letošního Wimbledonu.

„Náš vztah je velmi otevřený a moji rodiče jsou na nás hrdí,“ řekla po svém loňském „coming outu“ Van Uytvancková, bývalá 37. hráčka světa. „Nikdo nás nemusí soudit, protože jsme lesbičky. Není to nemoc. Přála bych si, aby se k homosexualitě přiznalo více sportovců,“ doplnila.