Hackeři napadli Instagram Halepové. Snažili se vylákat z fanoušků peníze

- Jan Vojkůvka

Instagramový účet dvojnásobné grandslamové šampionky Simony Halepové byl tento týden napaden hackery, kteří se pokusili sociální síť zneužit za účelem vlastního obohacení. Použili k tomu tzv. stories, tedy časově omezené foto příspěvky.

Instagram rumunské tenistky sleduje okolo 1,3 milionů fanoušků z celého světa, zejména však krajanů vítězky French Open a Wimbledonu. Ti se stali obětí „žertu“, který z nich měl vylákat peníze, aby „pomohli“ Halepové v nouzi.

V prvním tzv. příběhu hackeři zveřejnili žádost o zaslání 500 amerických dolarů. „Může mi někdo prosím pomoci? Uvízla jsem ve Švýcarsku a můj bankovní účet tu nefunguje. Potřebuji 500 dolarů, po víkendu vám vrátím 1500 dolarů. Mám účet u Zelle (jeden z typů internetových peněženek, pozn. redakce). Venmo tu z nějakého důvodu nefunguje,“ stálo v příspěvku Halepové.

První příspěvek byl vymazán krátce poté, co byl uveřejněn. Po několika hodinách přišli s trochu jiným trikem a to vylákáním osobních informací. „Rozdávám Apple AirPods. Ujistěte se, že vyplníte správné informace. Dělám to pro své věrné fanoušky.“

O tom, kdo se nachytal na tyto triky podvodníků, nejsou dostupné informace. Jakmile Simona Halepová zjistila, že je její Instagram zneužíván, rychle napsala na Twitter svým fanouškům, aby příspěvky z Instagramu ignorovali.

Po několika hodinách poté tenistka potvrdila, že problém s prolomeným heslem a krádeží instagramového účtu byl vyřešen.