Šátralova pohádka končí, nestačil na Monfilse

- Daniel Kubelka

Jízda českého tenisty Jan Šátrala končí ve 2. kole US Open. Šestadvacetiletý Čech při své premiéře v hlavní soutěži grandslamu skončil na raketě Francouze Monfilse a padl ve třech setech, 5:7, 4:6 a 3:6.

Výsledek 0:3 sety možná hovoří jednoznačně, český tenista ale sehrál s velkým favoritem vyrovnanou bitvu a naznačil to již úvodní set. V něm sice musel Šátral hned ve druhém gemu odvracet brejkbol, s nepříjemným začátkem si ale poradil. Oba hráči si potí v průběhu sady držela svá podání a soupeře nepouštěli k brejkbolům a tak se rozhodlo až v samotném závěru. V něm si Monfils vypracoval dva setboly při podání úspěšného kvalifikanta a druhý nakonec proměnil a ukončil první set po výsledku 7:5.

Začátek druhé sady vyšel lépe našemu zástupci. Šátral totiž hned v úvodním gemu připravil Monfilse o servis a když pak vzápětí odvrátil brejkbol Francouze, bylo z toho brzké vedení 2:0. To však Šátral neudržel a velice záhy platilo opět vyrovnané skóre. O osudu setu tak opět rozhodla až jeho koncovka. V ní se za stavu 4:5 ze svého pohledu český tenista mocně bránil, ubránil dva setboly Monfilse, nicméně maratonský gem nakonec prohrál a s ním i celou sadu.

Ztráta 0:2 na sety však Šátrala nepoložila a i ve třetím setu držel se svým soupeřem krok. V pátém gemu si navíc při podání Monfilse vybojoval brejkbol, ten však proměnit nedokázal a tak opět, v samotném závěru, přišel trest. Osmá hra znovu přinesla velkou tahanici o podání českého tenisty, který zlikvidoval tři možnosti Francouze na zisk jeho podání, se čtvrtou si však již neporadil. Monfils následně celý zápas čistou hrou uzavřel.

Šátral si po úspěšné kvalifikaci a uhraném prvním kole značně polepší nejen finančně, ale také žebříčkově. Životní úspěch na grandslamu by mohl českého tenistu vynést na žebříčku ke 180. pozici.

US OPEN - 2. kolo dvouhry

JAN ŠÁTRAL – Gael Monfils (FRA,12.) (10.)  5:7, 4:6, 3:6