Bláznivý Djokovič? Slyším své jméno. Trávu ještě tráví

- Radek Štohl

Během finále Wimbledonu působil netradičně. Novak Djokovič v průběhu téměř pětihodinového maratonu proti Rogeru Federerrovi jen zřídka ukazoval emoce, které nevyšly na povrch ani po závěrečném míčku. Djokovič na pozápasové tiskové konferenci mluvil nejen o této skutečnosti, rovněž reagoval, jak přelstil skandování jména Federera.

Nedělní finále mužské dvouhry bylo důležité. Pokud by Novak Djokovič neuspěl, Roger Federer by z jeho žebříčkového náskoku stáhl skoro 2 500 bodů, při obhajobě Djokoviče do konce sezóny (přes 4 500 bodů, pozn. red.) by se mohl obávat o potenciální sesazení z trůnu.

Především by však narostl rozdíl zisku grandslamů na 21:15, zatímco nyní je to už jen 20:16. „Vypadá to, že oba dva (Rafael Nadal jich získal 18, pozn. red.) dotahuji, oni však také nadále získávají tituly. Zásluhou rivality se zlepšujeme. Tito dva, pravděpodobně nejlepší hráči tenisové historie, jsou největším důvodem, proč i nadále soutěžím na této úrovni," odvětila světová jednička na pozápasové tiskové konferenci.

Právě až mezi novináři se Srb více uvolnil a začal projevovat emoce. V průběhu celého střetnutí dal o své horkokrevnosti vědět až ke konci utkání, kdy po neúspěšném doběhnutí k míčku udeřil raketou do židličky umpirového rozhodčího, za což obdržel varování. Nevykolejilo ho ani časté skandování jména jeho protihráče.

„Snažíte se vše ignorovat, bývá to docela obtížné. Vnímám to však po svém. Pokud dav pořvává "Roger", tak slyším "Novak". Zní to bláznivé, ale je tomu tak. Snažím se sám sebe přesvědčit. Samozřejmě se jedná o mentální trénink, "Roger" a Novak" zní podobně," smál se Djokovič. 

Dobrá nálada na straně pětinásobného vítěze Wimbledonu panovala i poté, co přítomné zajímal jeho požitek z trávy. Tu okusil krátce po triumfu přímo z centrálního dvorce. „Nikdy mi tak nechutnala. Stále ji ještě trávím," dodal rozjařený hráč.